A fejtetű nem válogat

A fejtetű nem válogat

A fejtetű sikeres kezelés után is bármikor visszatérhet. A zárt közösség főleg óvodás- és kisiskolás korban hajlamosít a fertőzés terjedésére, leginkább szeptembertől májusig. Ilyen értelemben a fejtetű igazi demokrata: számára a diplomata gyereke egyenértékű a könyvelőével. Összedugott fejek, kölcsönadott sapka, közösen használt fésű, törölköző útján terjed.

 

Az ember ősidőktől szimbiózisban él különböző élősködőkkel. Ez akkor okoz gondot, ha a kénytelen-kelletlen együttélés kellemetlen, olykor kifejezetten elviselhetetlen tüneteket okoz. Dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvos szerint a fejtetű esetén ez a viszketés.

 

– Honnan ismerhető fel a fejtetű?

– A fejtetűtől kizárólag az ember szenved. Nem repül, de nagyon gyorsan mászik. A kifejlett tetű 2–4 mm hosszú. A nőstény körülbelül egy hónapig él, és naponta 3–10 petét rak, amelyeket a hajszálakra, közel a fejbőrhöz, egy cementhez hasonló anyaggal rögzít. A petékből (ismertebb nevén serkékből) egy hét után kelnek ki a lárvák, majd újabb egy hét után válnak ivaréretté. A kifejlett tetvek nem vehetők könnyen észre, de a világosabb színű, 0,5 mm hosszú serkék, főleg a tarkótájon és a fül mögötti hajszálakon mint viaszcseppek figyelhetők meg a hajas fejbőrhöz közel. Az élő serke a hajszálról nem húzható le (ellentétben a hasonló színű korpával).

 

– Meddig él a tetű a hajban?

– Ha a kikelt lárvák nem jutnak 24 órán belül táplálékhoz, vagyis emberi vérhez, elpusztulnak. Ugyanis mind a nimfák, mind az érett tetűk emberi vért szívnak. Nyálukat az emberbe fecskendezik, és ürüléküket a bőr felszínén hagyják. Jó hír, hogy ez az emberi parazita nem szerepel egyéb kórokozó (vírus, baktérium) hordozójaként.

 

– Köztudottan erős viszketés jelzi a fertőzést.

– A fertőzés miatt a hajas fejbőr erősen viszket, vakarózásra késztet. Az erőteljes vakarózás hámsérüléseket okoz, ami kedvez a gennykeltő baktériumok okozta bőrgyulladás kialakulásának. A bőrgyulladás oly mértékű is lehet, hogy a nyaki és tarkótáji nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadnak.

 

– Könnyen kiirtható a hajból?

– Igen, a fejtetvesség jól reagál helyi kezelésre. A több szer közüli választásban a patikus segítségét érdemes kérni. Olyan szert érdemes venni, amit nem kell a hajas fejbőrről lemosni, így ezzel a tetvek és serkék elpusztítása után megelőzhető az újabb fertőződés. Hatékony szerrel az elhalt serkék már lehúzhatók a hajszálakról, kellő türelemmel kifésülhetők, kikefélhetők.

 

– Mit tegyünk, ha több fertőzött is van a családban?

– Nagyon fontos a fertőzöttek egyidejű lekezelése, tetvetlenítése, mert a lekezelés nem jelent egyben védettséget, a fertőzés akárhányszor elkapható. Nagyon fontos, hogy a szülők együttműködjenek az óvónővel, védőnővel, és fogadják el javaslatukat a kezelést illetően. Ha egy közösségben előfordult fertőződés, javasolt hosszabb időn át figyelemmel kísérni, ellenőrizni az érintetteket, és ismételni a kezelést, amennyiben az szükséges. A fertőzött ruhaneműiket 60 fokon mossuk, a matracot és a lehullott hajszálakat porszívózni kell, és a magas hőfokon nem mosható tárgyakat is fertőtlenítsük! Egy közösségből csak akkor irtható ki a fejtetű, ha mindenki egyidejűleg tetűmentessé válik. Ha az óvodás gyermek tetves lett, javasolt a család minden tagját lekezelni.

 

– Legyen otthon speciális fésű?

– Igen, mivel az elhalt serkéket is el kell távolítani a hajszálakról, sokkal könnyebb az e célra kifejlesztett sűrű fésűvel. Ezt követően is javasolt gyakran ellenőrizni a hajas fejbőrt, és a közösség vezetőjének jelezni, ha gyerekünk újból fertőződött.

 

– Mikor mehet újra oviba, iskolába a gyermek?

– Amennyiben a hatékony kezelés megtörtént, és nincs élő tetű és serke a hajban.

 

A fejtetűellenes szerek nem vénykötelesek. A betegtájékoztató pontosan rögzíti a teendőket. Létezik tetveket távol tartó, tetvességet megelőző hajszesz is. Kapható elektromos tetűfésű, amely apró kisülésekkel pusztítja el a rovarokat és serkéket, de az emberre veszélytelen.

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége