A bal kéz is tudja, amit a jobb

A bal kéz is tudja, amit a jobb

1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének 12 százalékát kitevő balkezeseket. A 20. század közepéig a balkezesek „átszoktatása" a jobb kézre elfogadott volt. Ennek sokszor depresszió, antiszociális viselkedés lett a vége, de kutatók azt is megállapították, hogy a bal kézről a jobbra átkényszerítettek gyakrabban szenvednek tájékozódási zavartól és beszédhibától. Ma már elfogadottá vált, ha valaki balkezes. Szerencsére egyre több kifejezetten balkezesek számára készült használati tárgyat lehet vásárolni. Persze az rejtély, sokszor miért drágábbak...

 

 

Érdekes, hogy…

– a férfiak között egyébként több a balkezes, mint a nők körében.

– a balkezesek alacsonyabbrendűnek számítottak, a középkorban a bal kéz volt az, amihez a boszorkányságot, a mágiát kötötték.

– nem illik bal kézzel kezet fogni.

– a bal kéz gyűrűsujján hordott jegygyűrű divatja a görögöktől és rómaiaktól származik, akik ezzel próbálták megszünteti a bal kézhez fűződő negatív összefüggéseket.

– Rafael Nadal teniszbajnok jobbkezes volt, és tudatosan tanulta meg profin használni a bal kezét, mivel a mentora szerint ez óriási előny a pályán.

– a politikai értelemben vett „baloldal” az 1790-es évek francia parlamentjéből származik, ahol a szocialisták a többségtől balra ültek.

 


Híres balkezesek:

A legutóbbi nyolc amerikai elnökből öt balkezes: Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama. Az angol királyi család tagja, Vilmos herceg szintén az.

 

 

Legkésőbb születéskor eldől

A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó tény. A balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat a jobb agyfélteke dominanciájával magyarázható. Ennélfogva művészek között sokkal gyakoribb. Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteronszint magzati korban a balkezesség kialakulásához vezet (a magzat 16 hetes korában már eldől, hogy a bal vagy jobb kezét részesíti majd előnyben), illetve a születéskor fellépő stressz is kiválthatja a balkezességet. A szülői balkezességnek van ugyan hatása a gyerekek kézhasználatára, de ez a tényező kisebb súllyal esik latba: ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak 46 százalék az esély rá, hogy gyerekük is az lesz születése után.

 

 

A magyar nyelv  és a „balosság”

A magyarban több olyan kifejezés van, amelyben a bal szó szerepel, méghozzá valamilyen negatív értelemben. Általában rosszat, elégtelent, ügyetlent jelent: balsors, balsiker, ballépés, balfék, balfácán, kétbalkezes, baleset, baljós.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége