Pingvin Patika Blog

Mit igyunk kánikulában?

Mit igyunk a kánikulában?

A földi élet nem létezne víz nélkül: a létfontosságú biokémiai folyamatok nagy része ebben a közegben zajlik. Az emberi test – életkortól is függően – több mint 50 százalékban tartalmazza ezt az éltető vegyületet. Nagyon fontos tehát, hogy szervezetünkben fenntartsuk az egyensúlyát. Mire kell különösen odafigyelnünk, ha beköszönt a meleg idő, hovatovább a kánikula? Erről kérdezzük dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

A pigmenthiányos bőr

A pigmenthiányos bőr

A vitiligo nem életveszélyes bőrbetegség, mégis ronthat azok önértékelésén, akik magukon viselik látható jeleit. Nem kell tehát megijedni, ha fehér foltok jelennek meg a bőrünkön, de az elővigyázatosság nem árt!

A pigmenthiányos bőr a lakosság egy-két százalékát érinti világszerte. Habár kiváltó okai többnyire ismeretlenek, azoknál, akik felmenői között előfordultak vitiligóval élők, nagyobb eséllyel alakulhat ki. Ugyanakkor egyesek jelentős napégés után számolnak be a fehér foltok megjelenéséről. Sőt, súlyos érzelmi trauma is képes előidézni!

A szezon mumusa: a szalmonellafertőzés

Szalmonella

A nagy hőségben jólesik elnyalni egy fagyit, vagy ebéd után desszertként bekanalazni egy adag behűtött vaníliás madártejet. Azonban ebben az időszakban sajnos gyakori, hogy valaki pont egy ilyen nyalánkság miatt esik ágynak szalmonellafertőzéssel. Milyen tünetek utalhatnak a betegségre, és miként védhetjük ki, hogy a szünidőt elrontsák a kórházban töltött napok? Cikkünk segítségével ezekre a kérdésekre is választ keresünk.

A szalmonellózis kialakulása és jelei

A probléma okozója a névadó Salmonella baktérium, amelynek számos típusa előfordul, azonban a legismertebb a Salmonella enteritidis. Ezek a baktériumok szinte mindenhol megtalálhatók, és a meleg közeg még inkább kedvez az elszaporodásuknak. A kórokozó székletürítéssel kerül a külvilágba, gyakran állatok terjesztik, így a háziállatok simogatása után azonnal mosson kezet a gyerek! Itt is igaz az a jótanács, hogy a megfelelő higiéniai szabályok betartása távol tartja a betegséget.

Általában a fertőzött étel elfogyasztása után 8–48 órával jelentkeznek az első tünetek, például rossz közérzet, hasmenés, hányinger, hányás, hasi görcs. Súlyosabb esetben magas láz, izomfájdalmak, véres széklet is előfordulhat. Szövődménymentes esetben a tünetek pár nap alatt elmúlnak, azonban a széklet a gyógyulást követően még körülbelül egy hónapig fertőző lehet.

Gyógyítás és megelőzés

Bélfertőzés tüneteivel azonnal vigyük a kicsit orvoshoz! A szakember a székletmintából történő tenyésztés segítségével állapítja meg a diagnózist. Rendkívül fontos a beteg kisgyereknél a megfelelő folyadékpótlás, könnyű ételek fogyasztása, a láz- és a hasmenés csillapítása, görcsoldás, hányás elleni gyógyszer alkalmazása.

A legjobb azonban, ha fel sem merül a szalmonellafertőzés, még gondolatban sem. Ennek érdekében minden vécéhasználat után, illetve étkezések előtt mossunk alaposan kezet, ezzel is példát mutatva csemeténknek. Az ételekkel érintkező eszközök (edények, evőeszközök, konyhai felületek) tisztán tartása, a hűtőszekrény időszakos kitakarítása is nagyon fontos. A tárolás során az ételek – különösen igaz ez a nyers táplálékokra – ne érintkezzenek egymással, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig mindig mossuk meg fogyasztás előtt!

– Mennyire gyakori betegség a szalmonellafertőzés?

– Egész évben lehet szalmonella miatti megbetegedés, de nem gyakori. Nyáron gyakrabban fordul elő, mert melegben gyorsabban szaporodik a baktérium.

– Milyen szövődményekkel járhat?

– Nagyon súlyos szövődményekkel járhat, mivel a baktérium bejuthat a nyirokerekbe, véráramba, és így csontvelő-, agyhártya-, vese- és akár szívizomgyulladást is okozhat.

– Melyek az úgynevezett fekete listás élelmiszerek?

– Vigyázni kell a húsos ételek készítésével! A nem eléggé átsütött, megfőtt csirkehús, pulykahús a legveszélyesebb. Ritkábban, de előfordulhat sertés- és marhahús elfogyasztása után is szalmonellamegbetegedés. A tojásos ételek mindegyike fertőzést okozhat, főleg azok, amelyekben nyersen vagy félig átsütve van tojás.

– Konyhai feldolgozás, például főzés, fagyasztás során elpusztul a baktérium?

– Főzés során elpusztul a baktérium, de 60 fok felett kell sokáig főzni a húsokat, a tojást pedig legalább 15 percig. A fagyasztás nem biztos megoldás.

– A fagyasztás után felengedett ételt miért nem javasolt újra lefagyasztani?

– A fagyott hús felengedése során már van olyan rész, amely felengedett, ott könnyen tud szaporodni a kórokozó. A fagyasztás nem öli meg a baktériumokat, így újrakiengedés során tovább szaporodhat a kórokozó.

Szerintem ez legyen külön, keretesben:

Néhány jótanács a konyhában

  • Legyen külön húsvágó és külön kenyérszeletelő kés és deszka.
  • A mosogatórongyot gyakran fertőtlenítsük ki.
  • A konyhapultot gyakran töröljük át, lehetőség szerint papírtörlővel, mert azt eldobjuk.
  • A tojást ne annak az edénynek a szélén törjük fel, amelyben az ételt készítjük, hanem késsel.
  • A gyerekek a konyhában főzés közben ne fogdossák a pultot.

Ha mindezt betartjuk, csökken a fertőzés veszélye!

Helló, nyár!

hello-nyar

Ó! IÓ! CIÓ! ÁCIÓ! KÁCIÓ! AKÁCIÓ! VAKÁCIÓ! Hurrá, kitört és már jó ideje tart a vakáció, amihez mindannyian a nyarat társítjuk gondolatban. Eddigre nemcsak a gyerekek, hanem szüleik szervezete is kimerül a tanulás, a munka során, és joggal várjuk a megérdemelt pihenést.

A nyaralásnak akár aktív, akár passzív formáját választjuk is, ha kis odafigyeléssel tesszük, az teljesen feltölti „akkumulátorainkat”, megújítja testünket-lelkünket egyaránt!

 

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.