Pingvin Patika Blog

Mit igyunk kánikulában?

Mit igyunk a kánikulában?

A földi élet nem létezne víz nélkül: a létfontosságú biokémiai folyamatok nagy része ebben a közegben zajlik. Az emberi test – életkortól is függően – több mint 50 százalékban tartalmazza ezt az éltető vegyületet. Nagyon fontos tehát, hogy szervezetünkben fenntartsuk az egyensúlyát. Mire kell különösen odafigyelnünk, ha beköszönt a meleg idő, hovatovább a kánikula? Erről kérdezzük dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

– Milyen tünetei lehetnek a meleg miatti kiszáradásnak?

– Melegben a fokozott verejtékezés miatt a szervezet sok folyadékot és ásványi sót veszít. Ha ezt nem pótoljuk, kialakul a dehidráció. Ilyenkor a legtöbb ember szomjúságot érez, ez az első jel, majd jelentkeznek a súlyosabb tünetek, mint amilyen a fejfájás és a gyengeségérzet. Ha a szervezet folyadékszükségletét nem pótolják, akkor tachycardia, azaz szapora szívverés, valamint izomgörcsök, eszméletvesztés, sőt akár halál is bekövetkezhet.

– Milyen folyadékokat fogyasszunk nagy melegben?

– A folyadék pótlására ideális az ásványvíz, izotóniás italok, világos tea, friss gyümölcslé, limonádé, citromos víz, gyógyteák, gyógyteakeverékek. Ajánlott a különböző italokat váltogatni, így elkerülhetjük, hogy ráunjunk az ízekre. Az ásványvizek közül érdemes a magas kalcium-, magnézium- és az alacsonyabb nátriumtartalmúak közül válogatni. A túlzott alkohol, kávé és fekete tea fogyasztása kerülendő, mivel fokozza a víz kiválasztását, ezáltal vizet von el a szervezettől.

– Mennyi folyadékot tanácsos fogyasztani kánikulában?

– Nyáron a napi ajánlott másfél-két liter folyadékbevitel megnövekszik két és fél-három literre is.

– A hőmérsékleten kívül milyen tényezőktől függhet a napi szükséges folyadék mennyisége?

– Aki megerőltető testmozgást végez, az sok vizet veszít az izzadással, amit pótolni kell. Aki többet mozog, annak többet kell innia. A lázas betegnek is több folyadékra van szüksége, különösen C-vitaminban gazdag gyümölcslevek formájában. Hasmenés, hányás esetén a folyadék mellett az elvesztett ásványi anyagokat szintén pótolni kell. A köszvényes, májproblémákkal küzdő és veseköves betegeknek ugyancsak többet kell inniuk, de nem túlzott mértékben. Fogyókúránál az étkezések közti vízivás és az alacsony energiatartalmú italok fogyasztása csökkentheti az éhségérzetet, de ezeket bele kell számolni a napi folyadékpótlásba.

– Létezik-e a kiszáradás ellentéte, a „vízmérgezés”?

– A vízmérgezés leginkább akkor jelentkezik, ha hirtelen nagy mennyiségű vizet iszunk, illetve ha olyan betegségünk van, amely megakadályozza a szervezet vízkiválasztását. Erre is figyelni kell!

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.