Pingvin Patika Blog

Medveszôlô

Medveszőlő

Szinte mindenki szenvedett már húgyúti problémában, s pontosan tudjuk, mennyire rettegéssel teli tud lenni, ha elérkezik ilyenkor a mellékhelyiség meglátogatásának ideje. Létezik azonban egy gyógynövény, mely bizonyítottan enyhíti a hólyag- és vesegyulladást, s fogyasztása pár nap alatt látványos javulást hozhat!

Az orvosi medveszőlő, habár hazánkban is megél, Eurázsiában és Kanadában őshonos növény. Kanada őslakói élelmiszerként is fogyasztották termését és leveleit, egyes indián törzsek pedig pipába tömve szívták. Európában a középkor óta ismert gyógynövényként.

Jellemzői

A meredek, sziklás hegyoldalak napsütötte részein érzi jól magát. A hangafélék családjába tartozó medveszőlő tojásdad alakú levelei és piros színű bogyótermései miatt könnyen összetéveszthető a vörös áfonyával. A megkülönböztetést az is nehezíti, hogy gyakorta egymás mellett nőnek, ám míg utóbbi termését az ember könnyen megemészti, addig előbbi bogyói leginkább a medvék számára finom csemege – innen is kapta a nevét.

Mire alkalmas?

Keserű ízű, C-vitaminban gazdag levelei antibakteriális hatást válthatnak ki, mely leginkább a vese-, a hólyag- és a húgyúti panaszokat enyhíti. Gátolja az E.coli baktériumok felszaporodását, a húgyutak nyálkahártyájának gyulladását csökkentve ezzel. Az antibiotikumokkal szemben előnye, hogy szervezetünkben nem alakul ki rezisztencia hatóanyagaival szemben, így többszöri használat után is megőrzi eredményességét. Ezen tulajdonsága folytán gyakran alkalmazzák enyhe húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájának részeként. Emellett alkalmas lehet vérnyomásunk kiegyensúlyozására s a pangásos szívelégtelenségek megelőzésére. Vese- és epekő esetén egyaránt alkalmazzák. Enyhítheti a hasmenés tüneteit. Női olvasóink számára ráadásul jó hír, hogy vizelethajtó hatása miatt a premenstruációs időszakot is megkönnyítheti!

Milyen formában használjuk?

Leggyakrabban a leveléből készült tea ajánlott, azonban tinktúraként is kifejtheti hatását. Utóbbit általában italunkba keverve, étkezések előtt, nátrium-bikarbonáttal dúsítva szokás szervezetünkbe vinni. Habár külsőleg ritkán alkalmazzák, a levelek eredeti állapotukban kiváló borogatásként funkcionálhatnak hátfájdalmakra, illetve sebápolásra.

Mire figyeljünk?

Főzetének magas csersavtartalma megerőltetheti emésztőrendszerünket, ezért hidegen tanácsos fogyasztani. Hatását 3 nap alatt kifejti, ugyanakkor hosszú távú fogyasztása hidrokinon-mérgezést okozhat, ezért nem tanácsos egy hétnél tovább fenntartani a kúrát. Ellenjavallt terhes és szoptató nők, illetve 12 éven aluli gyermekek számára.

A népi gyógyászatban

  • - fejfájás enyhítésére,
  • - a skorbut ellenszereként.