Pingvin Patika Blog

Tudjunk meg többet a légcsőhurutról!

légcsőhurut

A légcsőhurut kialakulásának okát többnyire a hideg hónapokhoz kötjük. Valójában a téli időszakban jelentkező vírus idézi elő. Ismerjük meg behatóbban: mi állhat a hátterében, és hogyan kezelhetjük hatásosan!

 

A légcsőhurut a légcsőgyulladás egyik fajtája, amikor vírus hatására a hörgők nyálkahártyája megvastagszik, és váladékot termel. Ennek kísérő tünete kezdetben a száraz köhögés, esetenként láz, rekedtség, gyengeségérzet. Idővel akár kínzóvá is válhat a köhögés, amelyet fájdalom kísérhet a mellkas környékén. A szűnni nem akaró köhögés a rekeszizmokat is megterhelheti. Tartós légcsőgyulladás során a bakteriális felülfertőzés következtében sárgászöldes nyákot köhöghet fel a beteg.

Okai

Leggyakrabban vírus okozza a megbetegedést, de külső környezeti hatások is elősegítik a kialakulását. Így például a légszennyezés, dohányfüst, tartós hideg, legyengült immunrendszer. Az elhúzódó felső légúti hurut, allergia által kiváltott asztma, de a légcsőbe kerülő idegen test is ki tudja váltani ezt az elváltozást. Egyéb szervi megbetegedések – vese- és szívbetegség, tüdőtágulat – támogatják a légúti hurut megjelenését. Az alkoholizmus miatt legyengült szervezet is fogékony e betegségre.

Kezelése

A légcsőhurut gyógyításánál legfontosabb a tüneti kezelés. Elsősorban csecsemő- és kisdedkorban a lázcsillapítás mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is ügyelni kell. A hörgőkben keletkezett nyák kiürítését nagyobb gyermekek és felnőttek esetén nyákoldóval segíthetjük elő. A kruppszerű ugató köhögés kivételével érdemes inhalálni vagy spray formában a légutakba juttatni a hörgőtágító gyógyszert. Bakteriális fertőzéskor megfelelő antibiotikus kezelésre is sor kerülhet. Súlyos esetben kórházi kezelés is szükséges lehet.

A dohányzás abbahagyása vagy mérséklése előnyösen segítheti a gyógyulást. Az orrdugulás, gennyes orrfolyás megszüntetését az orrnyálkahártya-duzzanat csökkentését elősegítő orrcseppel – nem hipertóniás sóoldattal – érhetjük el. Ha a gyakori felső légúti hurut hátterében nagyfokú orrsövényferdülés áll, akkor érdemes orrsövényműtéttel az orrlégzést helyreállítani.

Fontos tudni!

A légcsőhurut krónikussá is válhat. Ennek a dohányzás a legfőbb okozója, de egyéb okok is előidézhetik. Ilyenek lehetnek bizonyos alapbetegségek, mint az asztma vagy a tuberkulózis. Hajlamosíthat a légszennyezettség, a tartósan klímaberendezéssel ellátott helyiség, a hideg téli levegő, az alkoholfogyasztás pedig súlyosbíthatja a beteg állapotát.

A betegség megszüntetése viszonylag hosszadalmas folyamat. Gyakorta környezetváltozás (egészséges levegőjű környezet), de akár tüdőszanatóriumi ellátás is indokolt lehet. Ne hanyagoljuk el tehát a légcsőhurutot, bízzuk a kezelését háziorvosunkra!

 

 

– Csecsemőket is veszélyeztet a probléma? Mitévők legyünk, ha azt sejtjük, gyermekünk légcsőhurutban szenved?

– Igen. Legfontosabb, hogy az anyatejes táplálás legalább 6 hónapig tartson. Közösségekbe járó testvérnek, rokonoknak érdemes elmagyarázni, hogy nem kell a kistestvért puszilgatni, főleg a téli hónapokban. Fontos a lázcsillapítása mellett a folyadék mennyiségére is figyelni. A gyógyulást segíti az orrváladék rendszeres eltávolítása, azaz a felső légút szabaddá tétele, és szükség esetén gyermekgyógyász szakorvossal is konzultálni kell.

– Mi különbözteti meg egyéb légcsőgyulladásos betegségektől?

– Csecsemő-, kisdedkorban gyakori az ősztől a tavaszi hónapokig tartó, kruppos ugató köhögéssel, kisebb-nagyobb légszomjjal jelentkező pszeudokruppos megbetegedés, amely szteroidgyógyszerre gyógyul meg. Ezzel szemben a légúti hurut esetén száraz vagy váladékos köhögés fordul elő.

– Mikor forduljunk orvoshoz vele, és mikortól érdemes antibiotikumot használni?

– Elhúzódó, kiterjedt hörgő- és tüdőgyulladás esetén, amit a hallgatózási lelet vagy/és mellkasröntgen-felvétel is megerősíthet, szükséges antibiotikumot elrendelni.

– Milyen egyéb módszerekkel enyhíthetjük a légcsőhurut tüneteit?

– Vírusok elleni védőoltás, immunerősítő szerek, vitaminok szedése, sportolás, gyakori szellőztetés gátolhatja a betegség kialakulását. Lehetőleg kerüljük a zsúfolt közösségeket. Megbetegedés esetén csak teljesen gyógyult állapotban térjünk vissza a munkahelyünkre.

– Hogyan mulasszuk a légcsőhurut esetleges velejáróját, a rekedtséget?

– Hangkíméléssel, valamint a felsorolt gyógyszerek mellett a recept nélkül kapható antihisztamin szedése és a testmelegen fogyasztott italok is segítik a gyógyulást.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.