Pingvin Patika Blog

Gyógyító szerelem

 gyógyitó szerelem

A szerelem nemcsak a lélekre, de a testre is pozitív hatással van. Érjen minket bármelyik életszakaszunkban, hatása ugyanolyan jótékony. Semmiképpen se fojtsa hát el magában ezt az érzést, ha Önre is rátalál!

Minden bizonnyal legtöbbünk átélte már azt a felemelő érzést, amikor levelet, üzenetet kapva kedvesétől megdobban a szíve, és önkéntelenül mosolyra húzódik a szája. Az ilyen apró örömök is egyértelműen karbantartják mentális egészségünket, de a szerelemmel kísért nemi érintkezés szintén pozitívan befolyásolja egészségügyi állapotunk kiegyensúlyozottságát.

A szexualitás megítélése

A nemi aktushoz való hozzáállás korántsem egyezett mindig a mai kor emberének gondolkodásmódjával. Az ókori Egyiptomban úgy tartották, hogy egészségtelen, aki nem szeretkezik eleget. Ezzel szemben a középkorra az utódnemzésre korlátozódott a szex, és a különböző pozitúrákat, amelyek az élvezetet segítették elő, egyenesen tiltották. Ez a fajta felfogás részben a XX. század közepéig kitartott, aminek a szexuális forradalom vetett véget – Magyarországon a 60-as, 70-es években történt meg a szemlélet változása.

A fogamzásgátló elterjedésével nemcsak biztonságosabbá, de élvezhetőbbé is vált a szexuális aktus. Utóbbi főleg a nők számára, akiknek nagyban csökkent a nem kívánt teherbe esés lehetősége miatt érzett szorongásuk. Mára szinte minden reklámban, a médiában visszaköszönnek erotikus, izgató jelenetek, és szinte divattá vált nyíltan beszélni a témáról. Napjaink trendje azt diktálja, hogy a minél több szex és orgazmus a normális, ám ez valójában a másik véglet. Környezetünk erőltetése a fokozott nemi vágyra sokszor frusztrációt képes kiváltani a társadalom azon tagjaiból, akiknek kevesebb testi érintkezésre van szükségük.

Mi okozza a szerelmet?

Kutatások kimutatták, hogy az oxitocin, más néven a „szerelemhormon” felelős az erős érzelmek kialakulásáért. A hormont a hipotalamusz termeli, amely nem mellesleg gyermekszüléskor és szoptatás idején szintúgy képzi. A hormon fokozza a kötődést, és megkönnyíti a szeretet kifejeződésre jutását. A párkapcsolatban a nemi vágyat is megnövelheti. Egyes adatok szerint a szerelemérzet 18, más vizsgálatok alapján 30 hónap után eloszlik, hiszen az oxitocin termelése addigra visszaesik. Mi viszont nem kételkedünk abban, hogy sokan képesek fenntartani a kölcsönös vonzódást akár életük végéig is!

A szex és a szerelem élettani hatása

A kielégítő szexuális élet pozitívan hat lelkivilágunkra. Magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, és energikusabban állhatunk hozzá a mindennapokhoz. Mindemellett az egészséges testkép kialakulását is segítheti, hiszen kívánatosabbnak, esztétikusabbnak láthatjuk magunkat. Testedzésként is kiváló, habár a rendszeres sportolást nem váltja ki… Kondícióban tart, és a felesleges kalóriák égetésében is szerepe van. Növelheti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben, kisebb eséllyel kaphatjuk el az influenzát vagy egyéb fertőzéseket. Visszafogja a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, illetve a depresszió megelőzésében, leküzdésében is szerepet játszhat.

A kiegyensúlyozott szexuális élethez társuló szerelemérzet kifejezett jótevője lehet szervezetünknek. Amerikai kutatók szerint meggátolhatja az érelmeszesedést, és a szívinfarktus kialakulásának esélyét is csökkenheti. Visszafogja a stresszt, és természetes fájdalomcsillapítóként is szolgálhat. Kordában tarthatja a vérnyomást, és boldogabb, hosszabb életet biztosít. Nem utolsósorban: a szerelem megnyugtat, ellazít – jobb, mint bármennyi relaxáló masszázs!

Időskorban

Korunkban a fiatalok több kiváltságban részesülnek, mint idősebb társaik. Utóbbiak mind a munkahelyen, mind az élet más területein gyakrabban szembesülnek hátrányos megkülönböztetéssel. Talán emiatt fordulhat elő, hogy sokszor nehezen hisszük el, vagy gondolunk bele, hogy bizony a 60 feletti generáció éppúgy vágyhat a mindent elsöprő, katartikus szerelemre, az aktív szexuális együttlétre, mint a huszonévesek.

Az évek múlásával változhatnak a férfiak és nők szexuális igényei. A nők esetében egyre több gyötrődést okozhat a szexuális vágy csökkenése, míg a férfiak igényei sok esetben megmaradhatnak, ám merevedési problémák léphetnek fel náluk. Ennek ellenére 75 év felett a férfiak 39 százaléka, míg a nők 17 százaléka vallotta magát szexuálisan aktívnak. A szexuális együttlét idősebb korban fiatalosan tartja a testet, és lassítja az öregedési folyamatot is.