Pingvin Patika Blog

Figyeljen a sminktermékek szavatosságára!

sminktermékek szavatossága

A sminktermékek megromlása – ellentétben az élelmiszerekkel – nem feltétlenül látványos. Bizony a kozmetikumok is rendelkeznek szavatossági idővel, ami gyakran elkerülheti a figyelmünket. Ha nem vagyunk eléggé résen, számos veszélynek tehetjük ki a bőrünket!

A sminktermékek, még ha nem is használjuk őket napi szinten, megromolhatnak összetevőjüktől és típusuktól függően. Ezt kellemetlen szaguk, megváltozott állaguk jelezheti. A természetes anyagokból készült, vízzel dúsított kozmetikumok hamarabb, míg a tartósítószerek felhasználásával előállított kozmetikumok később vesztik el frissességüket. Kifejezetten fájó pillanat lehet megszabadulni féltve őrzött és gyakorta korántsem olcsó szépítkezőszereinktől, de több problémát megelőzhetünk azzal, ha mégis így döntünk.

Alapozó

Arcbőrünk akár 60 százalékát is képes magába szívni a felvitt anyagoknak. Csakúgy, mint a legtöbb sminktermék, az alapozó is tartalmazhat tartósítószereket, ezért akár másfél-két évig is elállhat, amennyiben fény- és páramentes, hőtől védett helyen tároljuk. Amint azonban változás áll be az állagában, színében vagy szagában, érdemes megválni tőle, hiszen kiütéseket, pattanásokat okozhat.

Por állagú kozmetikumok

A púderek, szemhéjfestékek és pirosítók szavatossági ideje általában két-három évet tesz ki. Érdemes hasonlóan védett körülmények között tárolni őket, mint az alapozót, valamint az applikátor, ecset és szivacs higiéniájára tanácsos fokozottabban ügyelni. A rajtuk elszaporodó kórokozók allergiás reakciót, míg a szemhéjra kerülve viszketést, szemvörösséget, súlyosabb esetben pedig kötőhártya-gyulladást idézhetnek elő.

Rúzs, szájfény

A rúzs általában két, a szájfény egy évig áll el, és szintén kellemetlen szagukról, ízükről vagy megváltozott állagukról ismerhető fel, ha ideje megszabadulni tőlük. Ajkaink kiszáradhatnak, berepedezhetnek a „romlott” szertől.

Szemhéjtus, szemceruza, szempillaspirál

A szemceruza szintén nagyjából két évig használható, a legtöbb szemhéjtusnak és szempillaspirálnak viszont akár fél év után is a kukában a helye, különben a szemhéjfestékhez hasonlóan szintén irritálhatják a szem környékét, és gyulladást okozhatnak.

Tipp

Mindig jelölje meg sminktermékein a felbontása napját, így könnyebb figyelemmel kísérni a „forgalomból történő kivonásuk” időpontját!

Címkék: