Pingvin Patika Blog

Ételallergiás a baba?

 ételallergiás a baba

Az allergia főként a felnőtteket érintő betegség, azonban csecsemők esetében is okozhat kellemetlen panaszokat. A náluk jelentkező ételallergia az emésztő- és bélrendszer nem megfelelő érettségének jele. Utánajárunk a babákat érintő ételallergia legfontosabb kérdéseinek.

Korai problémák

A tej- vagy szójaalapú tápszerrel táplált babák esetében gyakrabban mutatkoznak allergiás reakciók, mint anyatejes társaiknál. Előbbi esetben javasolt a hipoallergén tápszerek bevezetése az étrendbe, míg utóbbinál a nem allergizáló élelmiszerek fogyasztása javasolt az édesanyánál. Félévesen már tapasztalható, hogy próbálkoznak mindent a szájukba venni, ezért hamar eljön az az időszak, amikor a kanál következik. Ha nagyon érdekli a kicsit a kanál, akkor ő is kaphat egyet a kezébe, és megengedhető neki az is, hogy a kanalával vegyen a tálból, persze mindezt szülői felügyelet mellett.

Allergiás tünetek

A védőnői ajánlások 6 hónapos korig javasolják a kizárólagos szoptatást, majd féléves kor után megkezdődik a hozzátáplálás, azaz a szilárd élelmiszerekkel való ismerkedés. A fokozatos kóstoltatás ebben az időszakban azért is fontos, mert így könnyebben kiszűrhetők az irritációt okozó ételek. A gyakorlat általánosságban az, hogy első körben olyan semleges ételeket kóstoltatunk a babával, mint az alma, burgonya, sárgarépa, sütőtök. A kicsiknél még mellőzzük az apró magvas, nehezen tisztítható, hisztaminfelszabadulást kiváltó gyümölcsöket (eper, málna, szeder).

A csecsemőknél a „főellenségnek” a tejtermékek, a liszt és a tojás számítanak. Jellegzetes tünet a hasfájás, puffadás, hasmenés és bőrtünetek. A csemete nyűgös, sokat sírdogál, és folyik az orra. Ekcéma, kivörösödött, viszkető bőr, valamint csalánkiütés a legjellegzetesebb bőrtünet.

Van megoldás?

A tünetek jelentkezésekor keressük fel a gyermekorvost, aki szükség esetén gasztroenterológushoz irányít. Szerencsére a gyerekek 95 százaléka 3 éves korra kinövi ezt a betegséget. Viszont amíg ez nem következik be, addig próbáljuk meg elhagyni a gondot okozó alapanyagokat. Feketelistán szerepelnek a tartósítószert, színezéket és aromát tartalmazó táplálékok, a cukros és szénsavas üdítők. Amikor vásárolunk, alaposan vizsgáljuk meg az összetevőket, mivel egyes termékek tartalmazhatnak például tejszármazékokat, tojást, szóját.

Az allergiára való hajlamot nem lehet előre megjósolni. Azonban aki hordozó, és idejekorán találkozik az adott allergénnel, idővel ki fog alakulni nála az allergia. Azoknál a családoknál, ahol mindkét szülő allergiás, fokozott elővigyázatosság szükséges, mert nagy valószínűséggel a gyerek is az lesz.

A szakértő válaszol

DR. KOVÁTS ILDIKÓ, főorvos

– Mikor adhatunk először tehéntejet a gyermeknek?

– Az a cél, hogy egyéves korig a csecsemő ne kapjon tehéntejet. A legújabb ajánlásokban az szerepel, hogy tíz hónapos kortól el lehet kezdeni a sajt, túró bevezetését kis mennyiségben, és ha nem okoz tüneteket, akkor lehet bevezetni a tehéntejet.

– A hozzátáplálás megkezdésével változik a baba széklete?

– Ha nincs probléma az emésztésével, nem fog megváltozni a széklete. Azért kell fokozatosan bevezetni a tejfehérje-alapú ételeket, hogy ha bármilyen emésztési problémát észlelünk, azonnal hagyjuk abba ezek adását.

– Mi a gyakorlat a glutén bevezetése kapcsán?

– A gluténtartalmú ételek (búzaliszt, keksz, gabonapelyhek) adását hét hónapos kor előtt mindenképpen el kell kezdeni. A kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemők hat hónapos kortól kapják a gluténtartalmú ételeket, a tápszeres gyerekek étrendjébe már négy hónapos kortól, a hozzátáplálás elkezdésétől adjuk a lisztet.

– Mennyire ügyeljünk a cukor kiiktatására a baba étrendjéből?

– Cukrot semmilyen formában nem adunk csecsemőnek. Édesítésre néhány karika banán teljesen megfelelő.

– Mi az a tápanyag, amit semmiképpen ne adjunk egészen kis gyermekeknek?

– A méz allergén lehet, így egyéves korig nem szabad adni a babáknak. Egyéves kortól a tej ízletesebbé tételéhez lehet használni macikávét, előtte nem. A mogyoró erős allergén, ezért nem javasoljuk hároméves korig az adását. Cukros üdítőt tilos adni a babának, szomjoltásra vízhez szoktassuk a csecsemőt, és ha ezt szokja meg, akkor ezt fogja a későbbiekben is kérni.

– Féléves korban milyen mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt kell ennie napi szinten a kicsinek az anyatej mellett?

– A csak anyatejes babák féléves kortól fokozatosan emelkedő adagban kapják a gyümölcsöt, főzeléket. Általában egy hónap alatt eljutunk másfél-két deciliter gyümölcs- és ugyanennyi főzelékadaghoz. Ez persze nagyon változó, van olyan baba, aki nagyon szeret szopni, és kicsit nehezen megy a hozzátáplálás. Ez nem baj, mert az anyatejnél nincs jobb, csak egy idő után kevés lesz.

Címkék: