Pingvin Patika Blog

Mit kell tudni az epegörcsről?

shutterstock_524139184

A farsang kellős közepén járunk – a jelmezes felvonulások, lakodalmak időszaka ez, de a disznótorok miatt is izgatottan várjuk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk jobban megterhelni gyomrunkat annál, mint ahogyan azt előre elterveztük. A feszülő bendő kínzó érzését egy-két pohár szénsavas ásványvíz, illetve néhány perc séta a friss levegőn többnyire enyhíti. Ijesztő lehet azonban a hirtelen fellépő görcsös alhasi fájdalom. Mi lehet ez, talán epegörcs? Erről kérdeztük dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

– Mikor alakul ki az epegörcs, mi váltja ki?

– Az epegörcs leggyakoribb oka az epekövesség (cholelithiasis), aminek kialakulása esetén az epehólyagban vagy az epevezetékben kő jelenléte észlelhető. Epegörcs ritkább esetben kialakulhat akkor is, ha az epehólyag összehúzódása nem megfelelő mértékű.

– Hogyan lehet ezt a típusú fájdalmat leírni?

Epegörcs alatt a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező görcsös hasi fájdalmat értjük, ami a jobb lapocka irányába sugározhat. Hányingerrel, hányással, esetleg lázzal járó tünetegyüttes.

– Vannak az epekő keletkezésének hajlamosító okai?

Az epekövesség 40 év felett, különösen nőknél előforduló állapot. A 60-65 éves lakosság körében gyakorisága 25 százalék felett van. Kialakulásában szerepe van az állati zsiradékban gazdag táplálkozásnak. A túlsúlyos emberek azért veszélyeztetettek, mert magasabb a koleszterinszintjük, és nehezebben ürül az epehólyagjuk. A drasztikus fogyókúra során kialakuló gyors súlyvesztés esetén is megnő az epekő kialakulásának kockázata, mivel a koplalás következtében lebomló zsírok miatt az epében felhalmozódik a koleszterin. A cukorbetegség, a terhesség és koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése is vezethet epekövesség kialakulásához. Előfordulásában a genetikai faktoroknak is szerepe van, ezért észlelhető családi halmozódás. A korábban feltételezettekkel ellentétben a fogamzásgátló tabletták nem fokozzák a gyakoriságát, viszont növelik a köves epehólyag okozta görcsök esélyét.

– Mit tehetünk a panaszok enyhítésére?

A tünetek súlyosságától függően sokat segíthetnek az epepanaszok kezelésében a gyógynövényekből készült teák, cseppek, illetve a patikákban kapható görcsoldó gyógyszerek. Az enyhébb epegörcsök esetén meleg vizes borogatással javíthatjuk a helyzetet.

– Járhat szövődményekkel?

A legtöbb epeköves betegnél soha semmilyen szövődmény nem alakul ki, azonban a kezeletlen epekövesség sárgasághoz vezethet (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), valamint hasnyálmirigy-, epehólyag- vagy epevezeték-gyulladást okozhat bizonyos esetekben.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.