Pingvin Patika Blog

Drága Mama, avagy mi a jó anyós titka?

Anyós

Talán csak a szőke nők szembesülnek annyi bántó viccel, mint az anyósok. Való igaz, az anyóssal nehéz kijönni, ha rossz természettel áldotta meg az ég. De vajon tényleg rosszat akar, vagy egészen más áll a viselkedése hátterében?

 

Ki ne ismerne – akár hallomásból, akár saját tapasztalatból – házsártos, gonoszkodó anyóst? Ezúttal a férj édesanyjáról van szó, aki úton-útfélen bele akar szólni a fiatalok életébe. Ez természetesen egy egész életen át tartó, folyamatos konfliktust szülhet a mennyel, aki érthető módon nem az anyós szabályai szerint szeretne cselekedni a mindennapokban. Nézzük a probléma gyökerét!

Az anyós viselkedésének okai

 

Az anyóst hajlamosak vagyunk a „rossz” jelzővel illetni, hiszen szinte mindannyian a sztereotípiák rabjai vagyunk. Fontos azonban látni, hogy e viselkedés mögött valójában az anyai ösztönök állnak. Egy anya számára gyermeke mindennél fontosabb, ezért sokuknak különösen nehéz megemészteni, ha fia elhagyja a családi fészket.

Ám ez még mindig könnyebben elviselhető változás egy édesanya számára, mint fia megállapodása, ami azt jelenti, hogy érzelmileg egy másik nő mellett köteleződik el. Ekkor az anya, attól tartva, hogy elveszíti fiát, tudattalanul is elkezd versenyezni a menyével. És mivel fájón élheti meg, hogy már nem annyira az élete része gyermekének, mint korábban, így ki máson is élné ki féltékenységét, mint fia választottján. Ha pedig a meny rosszul értelmezi a helyzetet, abból bizony komoly viták kerekedhetnek.

Anyóstípusok

 

A viccek ellenére nem csak rossz anyós létezik a világon: a népesség nagyjából fele jó viszonyt ápol férje édesanyjával. Nem tudományos igénnyel, de a menyek tapasztalatai alapján Lászlófi Rozi könyvben foglalta össze, szerinte hányféle anyós is létezhet. Eszerint, a teljesség igénye nélkül, néhány „beszédes” kategóriát hadd említsünk meg a szerzőtől: a Nagysága, a Sznob, a Primadonna, a Mártír Anya, a Főnöknő vagy éppen a Háztartási Bajnok.

– Hogyan fogalmazható meg szakmailag, milyen is a jó anyós?

– A cikkben említett anyósviccek szinte mindenki előtt ismeretesek. Ezek alapján sztereotip módon egy rendkívül ellenszenves szörnyetegként jelenik meg az anyós előttünk. Valójában ha próbáljuk megérteni a viselkedésük, kommunikációjuk mögöttes tartalmát, egészen más szemmel is nézhetjük őket. Szinte mindenkiben felfedezhetők olyan tulajdonságok, amelyek a jó anyósokat jellemzik: elfogadó, bízik a gyerekében és annak társában, kérésre segít, támogat, betartja a határokat – azt is mondhatnánk röviden, hogy jó anya.

– Hogyan lehet feloldani az anyós és a meny/vej közötti feszült viszonyt?

– A családi rendszerben az anyós és a meny/vej viszony versengéssel teli, és ez szinte folyamatos konfliktusok meglétét jelentheti, ezért a kisebb nézeteltéréseket érdemes figyelmen kívül hagyni. Fajsúlyosabb problémánál egy tisztázó beszélgetés hozhat pozitív változást a kapcsolatban. Higgadtan, tisztelettel, saját érzéseinkről, azaz énközlésekben beszélve kérhetjük meg anyósunkat arra, amit szeretnénk tőle látni, hallani. Fontos az is, hogy tudatosítsuk benne, az ő szempontjait is megértjük, legyünk empatikusak vele.

– Mennyire kell, szabad kizárni életünkből az anyóst?

– A házassággal nemcsak a házastársak kapcsolatrendszerébe kerülünk bele, hanem a házastárs származási családjának is részévé válunk, így törekedni kell az új családtagokkal történő minél pozitívabb kapcsolat kialakítására. Kizárni őket az életünkből szinte törvényszerűen a házastárssal való viszony romlásához vezet. Mindkét fél saját hagyományokat hoz az új családjába, ezek összehangolása, a közös tradíciók kialakítása nem könnyű folyamat. Szinte mindig van összeütközés abból, hogy az anya szívesen irányítaná, segítené továbbra is immár felnőtt és önálló életet élő gyermekét. Az új rendszer felállásával együtt fontos a határokat pontosan kijelölni, a tagoknak – szülők, felnőtt gyermekeik – pedig minél jobban odafigyelni ezek tartására.

– Más viselkedés jellemző a lányos anyákra?

– Az anya–lány és anya–fiú kapcsolat teljesen más tartalmú a gyermek megszületésétől kezdve. A fiús anyák/anyósok esetében a rivalizáció erőteljesebb lehet a menyükkel, hiszen azonos pozícióért kell megküzdeniük a nőknek – ki lesz a családösszetartó, kinek az elvei, hagyományai érvényesülnek majd jobban a létrejövő új családban. A feleség édesanyja és veje között általában kiegyensúlyozottabb a viszony, mivel az előforduló konfliktusokat a férfiak sokkal jobb stratégiákkal képesek feloldani. Gyakran viccelődéssel, szurkálódó humor formájában élik meg a vitás szituációkat, ami így elsimítja a konfliktust.

– Hasonlóan problémások lehetnek az apósok is?

– Mivel a férfiak érzelmileg más módon viszonyulnak gyermekeikhez, így azok felnőtté válása, családalapítása teljesen másként érinti az apákat. Ebből kifolyólag az após szerep kevésbé hangsúlyos és konfliktusos, mint az anyós szerep. Ugyanakkor vannak kutatások, amelyek azt találták, hogy az embereknek nem problémásabb az anyósukkal való kapcsolata az apósukénál.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.