Pingvin Patika Blog

Önnyugtatás gyerekkorban: cumizás és ujjszopás

Ujjszopás és cumizás

A szülők egyik nagy mumusa a kisgyerek cumizásról, illetve ujjszopásról való leszoktatása. Miért rögződik e rossz szokás a baba mindennapjaiban? Mit lehet tenni, hogyan hagyjuk el együttes erővel? Cikkünk segítségével ezen kérdésekre is igyekszünk választ adni az aggódó szülők számára.

Mi áll a háttérben?

Az ujjszopás ösztönös reakció, hiszen már az anyuka hasában is megfigyelhető, hogy a csecsemő szopja az ujját, tehát nem jelent „kóros elváltozást”, ha egy pár napos baba elkezdi. A cumi és az ujjszopás egyaránt megnyugtatja a kicsit, illetve unaloműzőként is használja. Mindkét viselkedésforma más-más előnnyel, illetve hátránnyal járhat. Az ujjszopás mellett szól, hogy másfél éves kor környékén a gyermek a kezét már aktívan használja, így választania kell, hogy játszik a kezével, vagy a szájához veszi. Ellenben a már leszokott cumizók nehezebben esnek vissza például a testvér születésével járó stresszhelyzet feldolgozása esetén – mivel a cumi nincs mindig kéznél.

Miként válik rossz szokássá?

A kicsik számára a feldolgozhatatlan helyzetek – egy felnőtt emberhez hasonlóan – belső szorongást okozhatnak, amit valamilyen módon le kell vezetniük. Az ilyen szituációk esetén újra és újra szüksége van a pótcselekvésre, ami visszabillenti a normál állapotba. Negatív hatást gyakorolhat a lelkiállapotra például a sok hangos vita, a rossz családi hangulat, a húg vagy öcsi érkezése, az óvodai feszültségek, illetve az örökös nevelési szabályok és korlátok betartása.

Így lehet leszoktatni

Az esetek legnagyobb részében a kialakult ujjszopást vagy cumizást magától elhagyja a kicsi körülbelül az óvodáskor környékén, de legkésőbb iskolakezdésre. A cumit ne erőltessük, csak akkor adjuk oda, ha a gyerkőc kéri, így egy idő után már csak elalváshoz igényli, majd fokozatosan el is maradhat. Az ujjszopással kapcsolatos sajátos praktikákról mindenki hallott már jót és rosszat, ilyen például az ujjak paprikával vagy fogkrémmel való bekenése, esetleg a kesztyűben alvás. Mivel ezek a drasztikus módszerek pont ellentétes hatással bírnak, még jobban összezavarhatják a picit, hiszen éppen a probléma okát nem orvosoljuk.

A legcélravezetőbb az, ha keresünk egy olyan elterelő módszert, ami nyugtatólag hat, és amihez kötődni tud a továbbiakban. Egy óvodással már le lehet ülni, és meg lehet vele beszélni azt, hogy ő már nem kisbaba, és a nagyfiúk/nagylányok nem cumiznak. Közösen kiválaszthatunk egy plüssjátékot, amely megvédi éjszaka a sötét manóktól. Napközben vonjuk be a feladatokba, csináljunk közös programot, így nem fog eszébe jutni sem a cumi, sem az ujja.

Igyekezzünk feltárni azt, hogy mi okozhat rossz érzést, szorongást a gyermek életében, így lehet, hogy kicsit több odafigyeléssel, összebújással „cumimentesen” is meg tudjuk oldani a problémát!

– Lehet káros hatása a fogakra a cumizásnak/ujjszopásnak?

– Röviden: igen. A cumizás/ujjszopás a szájpadot, a fogak állását deformálja. Az a jó, ha legkésőbb hároméves korra leszoktatjuk a gyermeket a cumizásról, mert akkor még van remény, hogy a maradandó fogak jó helyen fognak kibújni, és megfelelő módon állnak be a helyükre.

– A beszédfejlődés kapcsán befolyásolhat valamit?

– Igen. Emiatt késve kezd el beszélni. Ha elkezd beszélni a kisded, akkor mindig vegyük ki a cumit a szájából, mert rosszul fogja képezni a hangokat, és később nehéz lesz a hibákat kijavítani.

– Hogyan válasszunk cumit?

– Lehetőleg fogszabályozós cumit vegyünk, ez deformálja legkevésbé a szájpadot. Ezek a cumik leginkább egy összenyomott mellbimbóra hasonlítanak.

– A közösségbe, például óvodába kerülésre hatással van a cumizás?

– Közösségbe célszerű úgy menni, hogy már leszokott a cumiról gyermekünk. Ennek elsősorban az az oka, hogy a bölcsődében kieshet a szájából, piszkos lesz, fertőzéses megbetegedés lehet a következmény. Egymás szájába dugdossák a gyerekek a cumit. Óvodában inkább azért célszerű, ha már nem cumizik, hogy szépen megtanuljon beszélni.

– Milyen leszoktató módszereket javasolna a hasonló problémákkal küzdő szülőknek?

– Kicsiknél működik, hogy együtt bedobjuk a Tiszába a halaknak, vagy eljátsszuk, hogy elvitte a cica, vagy beleesett a vécébe, onnan már nem tudjuk kivenni. Az ujjszopás már nehezebb, nagyobb türelmet igényel. El kell terelni a figyelmét, játékot kell adni a kezébe este, vagy valami puha plüssmacit, amivel simogatja az arcát. Venni kell egy szép játékot, és megbeszélni, hogy ha leszokik az ujjszopásról, megkapja. Ez van, hogy hetekig, hónapokig tart, kitartást kívánok a szülőknek hozzá!

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.