Pingvin Patika Blog

„Az az elismerés a legnagyobb, amit a közönségtől kapok.” Beszélgetés Kozma Orsi énekesnővel

Kozma Orsi

– A nagypapája és az édesapja, idősebb és ifjabb dr. Kozma Pál ismert szőlőnemesítők és egyben neves mezőgazdasági szakemberek. Hogy lehet, hogy a gyermek-unoka nem a „kitaposott” utat választotta?

– Ennek több, főleg magánéleti oka van, de valamennyi alkotói vénát talán örököltem tőlük, csak ezt a zenében kamatoztatom. Mindig rácsodálkozom, mennyien ismerik őket, és nagyon büszke vagyok rájuk. A mai napig élvezettel hallgatom édesapám szavait, amikor például ebédnél a borokról mesél, vagy akár az intézeti napjairól és nemesítői munkájáról beszél.

– Kislány korában a Magyar Rádió kórusában énekelt. Hogy került oda, ki ismerte fel, hogy tehetséges az éneklésben?

– Anyai nagymamám fedezte fel, hogy jó a hallásom, és tisztán énekelek. Ő vitt el az MRT Gyermekkórusának felvételijére, a tévében hallotta a felhívást. De neki és édesanyámnak is köszönhetem, hogy gyerekkorom óta imádom a verseket és a meséket, rendszeresen jelentkeztem az iskolai vers- és prózamondó versenyekre, ahol általában jó helyezést értem el. Innen ered kíváncsiságom a színház iránt.

– Középiskolás évei alatt színésznek készült. Mi térítette el végül a színészi pályától?

– A zene, a sors, a Jóisten. Kicsit mindig sodródtam, mindig nyitott voltam az új dolgokra. Hívtak sok lemezre és koncertre vokálozni, egyik munka hozta a másikat. De azért a pályám során jó pár alkalommal dolgoztam színházban és filmben is.

– Melyik a legemlékezetesebb szerepe?

– A Fame című musical Serenájaként debütáltam nagyszínpadon. Ám az összes munkámra nagy örömmel gondolok vissza. Az Operettben egy évig játszottam a Valahol Európában Éváját, olyan partnerrel, mint Kulka János. Ezt Székesfehérváron is folytattam. Ugyanitt A dzsungel könyve Tuna szerepét is megkaptam, drága Szabó Gyulával dolgozhattam együtt. Vagy emlékezetes kalandozás az alternatív színházba a Vajdai Vili-féle TÁP színházas bemutató, az Űrzrínyiász, ahol egy őrült tudóst alakítottam. Legutolsó munkám Egerben a Koldusopera volt, ahol együtt játszhattam Molnár Piroskával, Bodrogi Gyulával és Hegedűs D. Gézával.

– Első együttese neve Szűzriadó volt. Honnan a név, és milyen stílusú dalokat énekelt akkor?

– Ez egy gimnáziumi csapat volt, akik kerestek énekesnőt, és valahogy rám találtak. A név akkor már megvolt, azt hiszem, az Űrgolyhók című filmből vették az ötletet. Alapvetően bluest és rockot játszottunk, én Sheryl Crow- és Nena-dalokat énekeltem, aztán születtek saját számok is. A zenekar aztán a Kimnowak országos turnéján előzenekar lett.

– A nagy áttörést a Jazz+Az együttes, illetve a Cotton Club Singers hozta el. Miben különböztek ezek a csapatok az előző formációitól?

– A Jazz+Az egy nagyon jól összerakott projekt volt, minden és mindenki profi volt. Nagyon hálás vagyok, és büszke, hogy ilyen csapatban énekelhettem. Boldog vagyok, hogy Geszti Péter és Dés László bízott bennem, és beválasztott a zenekarba. A Cotton Club Singers vokálcsapat a szving műfajában tevékenykedett. Nagy feladat volt a szoprán poszt betöltése úgy, hogy semmilyen előképzettségem nem volt, nem hallgattam jazzt előtte, és mezzo vagyok. De aztán kemény munkával ez is sikerült.

– Számos elismerést kaptak, melyiket tartja a legnagyobbra?

– Az az elismerés a legnagyobb, amit a közönségtől kapok. A szeretet, a taps, hogy figyelnek, és működnek az energiák oda-vissza. Persze a díjak is jólesnek, fontos visszajelzés.

– Kik azok, akik a legnagyobb hatással voltak Önre?

– Aki az első meghatározó művész volt számomra, Barbra Streisand. Aztán itthon Malek Andrea. Színészileg Molnár Piroska, Udvaros Dorottya és Domján Edit.

– Sikeres együttesek után szólókarrierre vágyott. Mi volt az oka?

– 2007-ben kiváltam a Cotton Club Singersből, mert akkor már javában dolgoztam a saját szólólemezemen Szakos Krisztián zeneszerző-producerrel. A kettőt nem tudtam összeegyeztetni. Illetve új utakat, kihívásokat kerestem – és önmagamat.

– Tüneményes ikerlányaikat, Sárát és Annát a Sztárban sztár + 1 kicsi című műsorban láthatták a tévénézők is. Mennyire vonzza őket a művészvilág?

– Mivel beleszülettek ebbe, így nekik ez természetes és izgalmas közeg. Óvjuk is őket, nagyon ritkán voltak apa és anya koncertjein. A Sztárban sztárba hosszas kérlelés után vittük el őket. Nagyon élvezték, és jó megfigyeléseket is tettek.

– Férje, Benedek Tamás szintén szakmabeli, dobos. Amikor nincs fellépésük, mivel töltik a legszívesebben az időt?

– Együtt vagyunk, kirándulunk, vagy más programokat szervezünk. Szerencsére kertes házban lakunk, így ha nincs kedvünk nagyobb kimozdulásra, csak kiülünk a kertbe.

– Sok munkája és a két apróság mellett mennyi ideje jut a stressz nélküli életre, a tudatos táplálkozásra, a sportra?

– Mindennap főzök, rendszeresen járunk piacra, és jó minőségű alapanyagokat próbálok beszerezni. Tudatosan figyelem a cukorfogyasztást. Sokat kirándulunk, biciklizünk, a gyerekek síelni tanultak, és újabban úszni járnak. Nálam most picit elmaradtak a jógaórák, de szeretném majd újra beütemezni.

– Milyen tervei vannak az idei évre, hol és mikor láthatják, hallhatják Önt rajongói a közeljövőben?

– Hú, nagyon sok helyen leszek, sok formációban és vendégként is. Legutóbbi nagyszabású projektünk a Woody és a swing, Kern Andrással közös est, amely a Műpában debütált, és nyáron újra látható-hallható lesz. Ezenkívül elkezdtem dolgozni a Swing à la Django zenekarral és az Eastwing világzenei produkcióval is. A facebook.com/kozmaorsimusic és a kozmaorsi.hu oldalakon folyamatosan tájékoztatom a kedves érdeklődőket.

Névjegy

Kozma Orsi énekesnő Budapesten született 1976. október 2-án. Gyerekkorában évekig énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában. Középiskolai tanulmányait a Szent László Gimnáziumban végezte, majd két évig Toldy Mária stúdiójában képezte a hangját. Tudását színpadi szerepekben is kamatoztatja. Országos elismertségre a Jazz+Az, valamint a Cotton Club Singers tagjaként tett szert. Eddig négy szólólemezt jelentetett meg, a legutóbbit tavaly novemberben Vízjel címmel. Idén tízéves a Kozma Orsi jazz-zenekar, amely ez idáig három stúdióalbummal rendelkezik, külföldön is gyakran fellépnek. Férje Benedek Tamás dobos. Ikerlányaik, Anna és Sára 2013-ban születtek.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.