Pingvin Patika Blog

Bárkivel elõfordulhat: az orrvérzés

 orrvérzés, bárkivel előfordulhat

Az orrvérzés minden ember életében néhányszor bizonyosan bekövetkezik, ám sok esetben akár évente többször is szembesülhetnek ezzel a problémával. Vajon mi állhat a hátterében, és mikor kell súlyosabb problémára gyanakodnunk?

Az orrvérzés szinte hétköznapjaink velejárója, ám rendkívül kellemetlen, sok esetben látványként is ijesztő, képtelenség tehát maradéktalanul hozzászokni. Legtöbbször szerencsére nem húzódik komolyabb betegség a hátterében, viszont előfordulhat, hogy orvosi ellátásra szorulunk.

Külső okai

Orrunkban számos vékony, érzékeny erecske húzódik, főleg az orrsövényen. Ezek sérülése, érfalának elpattanása enyhe, de nagyobb artériás érfalának szakadása akár komoly orrvérzéshez is vezethet. A problémát legtöbbször a nyálkahártyában lévő erecske sérülése idézheti elő. Ugyanakkor felső légúti gyulladás, gyakori erős orrfújás, kábítószer-használat, allergia, orrcsonttörés szintén lehet kiváltó ok. Meglepő, de a túlságosan száraz levegő hatására főleg az orrsövény nyálkahártyán orrpörkösödés indul meg, majd a pörk leválásakor az erecske fala is sérülhet, és orrvérzés jelentkezik.

Egyéb lehetséges előidézői

Az orrvérzés hátterében nem kizárólag külső tényezők állhatnak. Így például a magas vérnyomással küzdők vagy a véralvadásgátlót szedők esetén is rendszeresen előfordulhat orrvérzés. A C-, a K-vitamin és a kalcium hiánya, valamint a terhesség során lejátszó hormonális változások szintén kiválthatják az orrvérzést. A májelégtelenségben és az urémiában szenvedők között is magas számban fordul elő. Ugyanakkor súlyosabb esetek, mint az orrpolip, papillóma vagy orrdaganat is okozhat orrvérzést.

Ha nem áll el…

Ha az orrvérzés néhány percen belül nem szűnik meg, akkor sürgősen keressünk fel fül-orr-gégészt. Az orrnyálkahártya lohasztása és érzéstelenítése után az orvos megkeresi a vérzés helyét. Ha az orrsövényről indult ki a vérzés, akkor vegyi edzőanyaggal vagy kíméletes pontszerű égetéssel szünteti meg a vérzést. Ha az orrt ellátó 3-3 nagy érből származik a vérzés, és az orrvérzés helye pontosan látható, akkor a fent említett égetéssel állítja meg a vérzést. Más esetben csak az orrjáratok tamponálásával sikerül a vérzést megszüntetni. Rikán az orrgaratba behúzott tampont is szükséges alkalmazni. A kór ismeretében belgyógyászati konzultációra is sor kerül. Nagyobb vérvesztés esetén szükséges a vérkép ellenőrzése is.

A szakértő válaszol

Dr. Berényi Imre - felnőtt és gyermek fül-orr-gégész, audiológus szakorvos

– Milyen tévhitek élnek az orrvérzéssel és annak megszüntetésével kapcsolatban?

Általános szemlélet, hogy orrvérzéskor orrfújás után a fejet fel kell emelni és hátrafelé kell tartani. Így a vér az orrból hátrafelé lecsorog a szájba, többnyire a nyelőcsövön át a gyomorba jut, és hányingert, hányást okoz. Közben a betegnek a vérnyomása nő, és az orrvérzés fokozódik.

– Az orrvérzés elállításának mi a helyes otthoni módja?

– Enyhe orrvérzés esetén fújjuk ki az orrunkat középerősen. A fejet előre hajtsuk, és kezünkbe egy tálat tegyünk. Orrcseppel átitatott vattát tegyünk a vérző orrjáratba, és az orrszárnyat nyomjuk rá néhány percig. Ha nincs vatta, akkor az orrszárnyat nyomjuk erősen az orrsövényre.

– Hogyan lehet megállapítani, hogy pontosan mi felelős a probléma kialakulásáért?

– Ismétlődő, rövid ideig tartó orrvérzés után is érdemes felkeresni a fül-orr-gégészt, hogy megállapítsa a vérzés helyét és helyi vagy általános okát.

– Van mód a megelőzésére?

Orrallergia esetén orrdugulás érzése miatt a gyakori, erős orrfújással kiválthatjuk az orrvérzést. Ezért időben kell elkezdeni a megfelelő gyógyszereket használni. Száraz levegő esetén sokan hajlamosak orrpörkösödésre és ezt követő orrvérzésre. Orrkenőcsök rendszeres használatával főleg a fűtési szezonban ez kivédhető.

– Lehet életet veszélyeztető egy orrvérzés?

– Mindkét orrjáratot 3-3 nagy artéria látja el. Az artéria falának szakadása után nagyobb mennyiségű vérvesztés alakulhat ki, ami életveszélyes állapotot okozhat.

– Jelezhet előre komolyabb betegséget egy eleredt orr?

– Igen! Ezért fontos, hogy enyhe orrvérzések után is keressünk fel fül-orr-gégészt. Az orrnyálkahártya vértelenítése és érzéstelenítése után orrendoszkóppal (optikai eszközzel) megkeresi az orrvérzés helyét, kizárja a vérző orrpolip, papillóma vagy daganat jelenlétét. Kikérdezi a beteget, hogy milyen más betegséggel kezelik, és milyen gyógyszereket szed. Szükség szerint a háziorvossal vagy belgyógyásszal konzultál.

– Ha nem múlik el a vérzés, mennyi idő elteltével forduljunk orvoshoz?

– Minél előbb forduljunk szakorvoshoz, sőt mentőszállítást is kérhetünk!

– Felnőtt- vagy gyermekkorban gyakoribb a probléma? Miért?

– Gyermekkorban viszonylag gyakori az enyhe orrvérzés, többnyire orrpiszkálás miatt, de ez spontán meg is megszűnik. Felnőttkorban az erősebb orrvérzések a gyakoribbak. Legtöbbször nem kezelt vagy rosszul beállított magas vérnyomás állhat a háttérben.