Pingvin Patika Blog

Az alkoholizmus lelki háttere

 Az alkoholizmus lelki háttere

Az alkoholizmus világszerte súlyos társadalmi probléma. A betegség rengeteg ember és környezete életét teszi tönkre. A testi-lelki tünetek hátterében azonban sokkal több dolog áll, mint amit sokszor meggondolatlanul mondanak rá: gyenge jellem.

Az alkoholizmus kialakulását a kitorlódott alkoholtolerancia és a fellépő elvonási tünetek jelzik. A betegben fokozott idegesség léphet fel, amennyiben nem jut alkoholhoz, vagy nem kapja meg a számára elegendőnek ítélt mennyiséget. Az alkohol rendszeres fogyasztása onnantól számít betegségnek, amikor már nemcsak testi, de lelki és akár szociális kihatásai is megmutatkoznak.

Előfordulása

Magyarországon különösen nagy az alkoholizmusban szenvedők száma. Az ország majd egynegyede számít alkoholistának, ráadásul egyre gyakrabban esnek az ital csapdájába a kiskamaszok is. Ennek a nagy hányadnak az is lehet többek között az oka, hogy az italozás hosszú hagyománnyal rendelkezik itthon, éppen ezért korántsem „ciki” berúgni.

Testi okok

Több tényezőre is visszavezethető az alkoholizmus, valamint az arra való hajlandóság. A genetika nagy valószínűsséggel közrejátszik a betegség kialakulásában. Kimutatható, hogy az alkoholra adott testi (anyagcsere, központi idegrendszeri) reakció öröklődik, sajnos azonban egyelőre nem határozható meg a pontos öröklésmenet.

Az alkoholtolerancia vagy intolerancia genetikai meghatározottsága társadalmanként is változhat. Az ázsiai népek egyike-másika, például a japánok hamarabb reagálnak arcpirulással és intenzívebb szívdobogással már kevés elfogyasztott alkoholra is, gyorsabban „becsípnek”. Hiányzik ugyanis a szervezetükből egy olyan enzim, amely az alkohol lebontásában játszik fontos szerepet.

Mindemellett olyan neurobiológiai elmélet is él, miszerint az agyi jutalmazó rendszer okolható a függőség kialakulásáért. A bevitt alkoholmennyiséggel az elégedettségérzést fokozó hormonok szabadulnak fel.

Lelki háttér

Az alkoholizmus hátterében ugyanakkor lelki jellemzők vagy traumák is meghúzódhatnak. A szorongó, önpusztító, magányos vagy bizalmatlan emberek bizonyítottan többször nyúlnak a pohárhoz, mint mások. Továbbá előfordulhat, hogy bizonyos elfojtások, fel nem dolgozott gyermekkori, felnőttkori élmények vezetnek a betegséghez.

A szakértő válaszol

Dobó Krisztina - pszichológus

Mennyi az a naponta fogyasztható alkoholmennyiség, amely még nem okoz függőséget?

– A függőséget nem feltétlenül a mennyiség, hanem a fogyasztás minősége és testi-lelki egészségre gyakorolt hatása szerint határozzuk meg. Tehát függőnek tekinthető az a személy, akinél testi betegségek, tünetek tapasztalhatók az alkohol hatásának következtében, továbbá mindennapi életvitelét, társas kapcsolatainak minőségét rontja az elfogyasztott mennyiség. Kis eltérés van ebben nők és férfiak között, de a napi egy-másfél deciliter vörösbor az a maximális mennyiség, amely még nem káros a szervezetre.

Lehetnek az egészségre hasznos hatásai a mértékletes alkoholbevitelnek?

– Orvosi adatokkal támasztható alá, hogy a vörösbornak vannak élettanilag pozitív hatásai. Ez főleg a kardiovaszkuláris betegségekre igaz, ugyanis a megengedett mennyiségű vörösbor fogyasztása csökkenti az érelmeszesedést, valamint egyes vírusok, például a herpeszvírus aktivitását is gátolja.

Milyen komoly szövődményei lehetnek, hogyan torzulhat a lélek a rendszeres alkoholfogyasztás hatására?

– Rendszeres fogyasztás során a társas kapcsolatok sokszor teljes mértékű megromlása az egyik legfontosabb tényező. A beteg elszigetelődik, olyan felszínes kapcsolatai alakulnak ki, amelyeket a közös ivászat tart össze. A család és munkatársak előtt a magatartás rejtegetése, tagadása jelentkezik. Anyagi problémák, majd ennek nyomán jogi nehézségek is megjelennek, gyakori az eladósodás, törvényszegés. A normák és törvények betartásának kontrollja nem működik. A helyzet bűntudatot, szorongást kelt az alkoholbetegben, ennek feloldására pedig újabb ivás a megoldása. Egy olyan spirálba kerül ő és a családja is, amely egyre mélyebbre húz.

Hogyan lehet feloldani a lelki okokból származó italozást?

– Az alkoholizmus csapdájából kiszabadulni nehéz és hosszú folyamat. A gyógyszeres terápia mellett elengedhetetlen a pszichoterápiás ellátás, illetve az önsegítő csoportok támogatásának kiaknázása.

Mit javasol annak, aki tervezi a leszokást? A család, a környezete hogyan lehet lelki támasza ebben?

– Aki eljutott az elhatározásig, arra kemény munka vár hosszú ideig, viszont együttes erővel elérhető az orvosi értelemben vett gyógyulás. Az alkoholprobléma a család egészét érinti, sokszor alkoholistajátszma zajlik a háttérben (az alkoholbeteg iszik, az egyik családtag üldözi, kontrollálja), emiatt szinte nélkülözhetetlen a siker érdekében a családterápia elkezdése. Ebben tipikusan a felelősség kérdését járja körül a család a terapeuták segítségével. Emellett a betegnek lehetősége van saját támogató közösséghez csatlakozni. Ehhez kapcsolódóan a családtagok számára is létezik hasonló céllal önsegítő csoport. Az egyéni terápia során új megküzdési módok tanulása, saját erőforrások feltérképezése zajlik, ez önismereti vagy támogató jelleggel a későbbiekben is folytatható.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.