Pingvin Patika Blog

A talpmasszázs élettani hatásai

 A talpmasszázs élettani hatásai

A talpmasszázs egyesek számára tudománytalannak tűnhet, azonban bizony komoly hagyományokra vezet vissza a művelése, ráadásul az egyik legtermészetesebb gyógymódok egyike. Gondolná?

Történeti előzmények

Kr. e. 2500-ból maradtak ránk a legősibb leletek a kezek és lábak reflexológiájára vonatkozólag. Ezt egy bizonyos egyiptomi orvosló, Ankhamor sírhelye bizonyítja, amelynek falán masszázsmozdulatokat örökítettek meg. A régi Kínában is jól ismerték a talpmasszázs fortélyait. Egy, a Krisztus előtti első századból fennmaradt belgyógyászati könyvben foglalták össze masszázstudásukat. Ugyanakkor Indiára, Oroszországra, de még Afrikára is visszavezethetők a gyökerei. A modern társadalomban dr. William H. Fitzgerald fül-orr-gégész orvosnak, tudósnak köszönhetően tört utat magának ismét ez az ősi tudás, aki az 1910-es években térképezte fel az ember energiazónáit, amelyek a végtagok nyomásával közelíthetők meg.

Reflexológia kézen-lábon

Fitzgerald tíz hosszanti energiazónára osztotta fel az emberi testet, amelyek a fejtetőtől egészen az ujjakig, illetve a talpakig tartanak. Megfigyelte, hogy amennyiben az adott zónához tartozó végtagrészt ingerli, a hozzá kapcsolódó szerv fájdalma enyhül. Mindez annak köszönhető, hogy ezen a módon növelhető az illető szerv vérbősége. A nyomás, masszírozás hatására intenzívebbé válik az anyagcsere, ezáltal pedig fokozódik a szervezet öngyógyító mechanizmusa.

A talpmasszázs

A természetgyógyász, reflexológus általában frissítő lábfürdővel indítja a kezelést. Ezt követően kitapogatja azokat a pontokat a talpon, ahol felhalmozódást érez, hiszen ezek jelezhetik a kapcsolódó szervek problémáit. A szakember e területekkel kiemelten foglalkozik. Előfordulhat, hogy a masszírozás kissé meghaladja a fájdalomküszöböt, ám sokszor csak így oldhatók fel a talpon keletkezett csomók. A terápia a láb lesimításával ér véget. Érdemes ezt akár hetente megismételni.

Hatások és mellékhatások

Mivel talpunk reflexzónáiban egész anatómiánk megjelenik, éppen ezért fejtől kezdve az idegrendszeren, érzékszerveken, emésztőrendszeren, érrendszeren át a nyirok- és hormonrendszerekben is képes pozitív változásokat hozni e speciális masszázs. A kezelés fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatással bír, erősíti az immunrendszert, szabályozza a hormontermelést, illetve nemcsak testünket, de lelkünket is oldottabbá teszi. Esetleges mellékhatásai között szerepelhet az átmenetileg erős szagú, elszíneződött vizelet a salakanyagok távozása miatt, illetve pattanások megjelenése a bőrön, amelyek szintén a méreganyagok távozása miatt bukkanhatnak fel.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.