Pingvin Patika Blog

A szemüveg ápolása

 A szemüveg ápolása

Bár a legtöbb szemüveg ma már speciális anyagokból, felületkezeléssel készül, nem megfelelő használattal radikálisan lerövidíthetjük élettartamát. Egy kis odafigyeléssel azonban csodákat tehetünk arcunk díszével!

 A szemüveglencséket nemcsak üvegből, hanem műanyagból is készíthetik. Az üvegből gyártott lencsék előnye, hogy kevésbé karcolódnak, viszont törékenyek és nehezebbek. Manapság különböző törésmutatójú műanyag lencséket használnak, amelyek egyik fontos előnye, hogy a magas dioptriájú változataik sokkal esztétikusabbak a hagyományos, üvegből készülteknél. A változó törésmutatójú műanyagok ráadásul jóval könnyebbek is. A hátrányuk, hogy sérülékenyebb a felületük. Ennek kiküszöbölésére felületkezeléseket – úgynevezett keményített felszínt – alkalmaznak, amelyek védik a lencsék felületét.

Csak kíméletesen!

Ki ne esett volna már abba a hibába, hogy szemüvege lencséit a keze ügyébe kerülő papír zsebkendővel vagy épp pulóvere ujjával törölte meg? E módszer az első pillanatban jó ötletnek tűnhet, azonban elmaszatolódott foltokhoz és a lencse megkarcolódásához is vezethet. Mindenképpen tanácsos mikroszálas törlőkendőt alkalmazni, amely hatékonyan távolítja el a szennyeződést, miközben kellő kíméletességgel „simogatja” szemüvegünk legsérülékenyebb részét, a lencsét is. Fontos emlékezetünkbe vésni, hogy tisztításkor mindig az orrnyeregnél fogjuk a szemüvegünket!

A tisztítás menete

Szemüvegünket először folyó víz alatt, pH-semleges szerrel tisztítsuk meg, majd egy tiszta mikroszálas kendővel töröljük szárazra. Ezzel távolíthatjuk el a makacs szennyeződést és port. A felületkezeléskor több különleges réteggel vonják be a lencséket, például antisztatikus és portaszító rétegekkel. Ezek segítik tisztán tartani szemüvegünket. Kerülje az ammóniával, acetonnal és egyéb „agresszív” háztartási vegyszerekkel való érintkezést, mert azok maradandó károsodásokat okozhatnak mind a szemüveg lencséjén, mind a keretén.

Rossz beidegződés

Kevesen tudják, de okulárénkat a megszokottaktól ellentétben két kézzel tanácsos levenni. Az egy kézzel történő levétel, felhelyezés aránytalanul koptathatja, deformálhatja a szemüveget, lerövidítve élettartamát, ráadásul az ily módon előidézett ferdülés fejfájást, látásromlást is okozhat. Ne tegyük a szemüveget magas hőmérsékletnek kitett helyekre, nyáron például az autó műszerfára, és lehetőleg a szaunába se vigyük magunkkal. A magas hőmérséklet a felületkezelés töredezését okozhatja.

Tárolás

Szemüvegünket semmiképpen ne helyezzünk lencsével lefelé, hiszen óhatatlanul megsérülhet, bármilyen simának tűnő felszínen is. Tároljuk kemény, ütésálló tokban. Ugyanakkor a nem folyamatosan viselt szemüveget, például az olvasószemüveget, bár kéznél kell lennie szükség esetén, mégsem érdemes nyakba akasztva viselni. A gombok, cipzárak, nyakláncok beleakadhatnak, és megkarcolhatják.

 Szakszerűen

A csavarokkal rögzített szemüvegkeret időről időre meglazulhat az állandó igénybevétel következtében. A damilos szemüvegek fokozott odafigyelést igényelnek, hiszen a damil kilazulása a lencsék kiesésével fenyegethet.

A szakértő válaszol

Dr. Török Edit, szemész főorvos

– Milyen tisztítási módszerek állhatnak még rendelkezésünkre a csapvízzel történő mosás mellett?

– Az optikai cégek árulnak a lencsék tisztításához különböző spray-ket, tisztítókendőket, ezek minden további nélkül ajánlhatók.

– Melyek azok a vegyszerek, amiket biztosan alkalmazhatunk a szemüveg károsítása nélkül?

– Ahogyan a cikkben már szó esett róla, csak a semleges kémhatású folyékony mosószerek jöhetnek szóba. Minden egyéb tisztítószer, ideértve a porokat, granulátumokat, de a folyékony súrolószereket is, károsíthatják a lencsét.

– Hány év egy szemüveg várható élettartama, és mennyit rövidülhet a nem megfelelő igénybevétel hatására?

– Az élettartam a lencse alapanyagától (üveg, műanyag) és a felületkezelés minőségétől függ, rendkívül különböző lehet. Ám a nem megfelelő használat gyorsan tönkreteszi a lencsét.

– Kihez érdemes fordulni, ha meglazulnak szemüvegünk csavarjai? Lehetséges, hogy saját magunk is vissza tudjuk állítani eredeti állapotba őket?

– Célszerű szakemberrel javíttatni a kilazult csavarokat, megakadályozva például a csavarfej károsodását a nem megfelelő csavarhúzóval.