Pingvin Patika Blog

A leégett bôr kezelése

 A leégett bőr kezelése

A legtöbben alig várják a telet követően az első tavaszi napsugarakat. Ahogy egyre melegebb lesz a levegő, mind több időt vagyunk a szabadban, a nyári pihenés pedig szinte elképzelhetetlen napozás nélkül. Természetesen nemcsak a vízparton relaxálva, hanem például kirándulás vagy a napi sétánk alatt, de a szabadban végzett munka közben sem kerülhetjük el a napsugarakat – ám a klímaváltozás következtében megtanultuk, hogy a túlzásba vitt napfürdőzés veszélyeket is rejthet. Dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt arról kérdezzük, mitévők legyünk, ha netán megtörtént a baj.

– Miért fontos, hogy szervezetünket módjával ugyan, de érjék a nap sugarai?

– A nap sugara hatással van testi és lelki jólétünkre. Növeli vitalitásunkat, jó közérzetünket. Elősegíti a D-vitamin termelődését a szervezetünkben, amelynek szerepe van a csontok, az izomzat, az immunrendszer karbantartásában.

– Mi az, ami a káros hatást kiválthatja?

– Röviden megfogalmazva: az UV-sugarak. Az UV-B, de kismértékben az UV-A is rákkeltő hatású lehet.

– Milyen alapvető szabályok betartásával előzhetjük meg a leégést, hogyan napozzunk „helyesen”?

– Mint mindenben, itt is a mértékletesség és a fokozatosság a lényeg. Már tavasszal kezdjünk el „alapozni”: szoktassuk hozzá bőrünket a napfényhez. Tartózkodjunk sokat a szabadban, használjuk ki a hosszú tél után a napfény jótékony hatásait. Ha erősebb a napsütés, használjunk ilyenkor is fényvédőt. Nyáron 11 és 15 óra között már kerülni kell a közvetlen napsugárzást. Az érzékenyebb, fehér bőrű embereknek, vagy akiknek sok az anyajegyük, erre fokozottabban kell figyelniük.

– Melyek a napégés főbb tünetei?

– A napégés után 3-6 órával égő érzés, fájdalom jelentkezik, súlyosabb formában kisebb-nagyobb hólyagokkal. Ha nagyon súlyos a napégés, a bőrtünetekhez rosszullét, hányinger, hányás is kapcsolódhat.

– Ha már leégtünk, milyen módszereket alkalmazhatunk a kezelésére házilag?

– Amennyiben nincsenek hólyagok, gyors enyhülést a hideg vizes, körülbelül 25 fokos zuhanyzás jelenthet. Használjunk napozás utáni balzsamot, hűsítőkrémeket is. Fájdalom esetén be lehet venni fájdalomcsillapítót. Igyunk sok folyadékot, és hordjunk vékony, természetes anyagból készült, nem testhez tapadó ruhákat, amelyek az égett felületeket takarják.

– Mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

– Rosszullét, láz, hányás, nyakmerevség esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

A cikkhez ajánlott termékeink

Cefamadar tabletta

Swiss Premium Panthenol 10% tej

Eredeti ár: 2 519 Ft

Internetes ár: 2 267 Ft

Cefamadar tabletta

Sol-X VISAGE arcgél napégésre

Eredeti ár: 1 459 Ft

Internetes ár: 1 313 Ft

Cefamadar tabletta

Daylong After Sun napozás utáni gél

Eredeti ár: 4 929 Ft

Internetes ár: 3 943 Ft

Cefamadar tabletta

Sol-X spray bőrápolószer égésre napégésre

Eredeti ár: 1 319 Ft

Internetes ár: 999 Ft