Pingvin Patika Blog

A gyermekkori fogápolás

A gyermekkori fogápolás

A hatékony és időszerű szájhigiénés szokások elsajátítása sokkal nagyobb figyelmet igényel, mint azt gondolnánk. Magyarországon sajnos a népbetegségnek számító fogszuvasodás hosszú távon komoly esztétikai és egészségügyi problémákat idézhet elő. Miképpen „nevelhetjük bele” gyermekünkbe a mindennapi fogmosás rutinját, és óvhatjuk meg sokáig a kedves babamosolyt?

Minden az alapoknál kezdődik

Mivel a tejfogak még gyermekkorban kihullanak, sok szülő abba a tévhitbe ringatja magát, hogy a tejfog ápolása nem fontos. Pedig ezen kis fogacskák nagyban befolyásolják az állkapocs és a későbbi fogsor kialakulását. Ha a csemete fogait idő előtt viszi el a fogtündér, az a maradandó fogak kibújásánál korai fogromlást és torlódást okozhat.

Az ápolásra már csecsemőkorban figyelmet kell szentelni, ennek megfelelően már az első tejfogak megjelenésekor ajánlott az ujjunkra tekert textilpelenkával vagy babafogkefével naponta 2-3 alkalommal az ínyt és a fogakat áttörölgetni. Körülbelül másfél éves kor környékén már használhatunk fogkrémet is a mosáshoz, azonban kizárólag gyerekeknek való, nem irritáló krémet használjuk, ami egy esetleges lenyelés esetén sem okoz bajt.

A cél az, hogy az ínyt és a fogakat letisztítsuk a lepedéktől, illetve hogy hozzászoktassuk a gyermeket a napi fogápolás menetéhez. Negyedévente dobjuk el a régi fogkefét, és együtt válasszunk egy új, színes darabot, ezzel is kedvet csinálva a fogmosáshoz.

Megelőzés és gyakorlás

Mivel egy gyerek még nem érti, hogy mi célt is szolgál ez az egész felhajtás, a szülő feladata, hogy segítse a hatékony fogmosás elsajátításában. Már kiskorában eljátszhatunk vele egy közös fogmosást a fürdőszobában, mutassuk meg neki, hogyan tisztítsa meg a fogak összes felületét, az ínyét és a nyelvet. Meséljünk neki a szájban lévő baktériumokról és arról, hogy mi történik, ha úgy fekszik le aludni, hogy nem mosott fogat. Törekedjünk arra, hogy megkedvelje a fogmosást, és ne érezze felesleges tortúrának. A kezdeti ügyetlenkedést követően nagyjából iskoláskorra már felügyelet nélkül is képesek lesznek az alapos fogápolásra.

Ügyeljünk rá, hogy a táplálkozás oldaláról is támogassuk az egészséges fogsor kialakulását. Ennek érdekében fontos a hosszan tartó anyatejes szoptatás. Emellett ösztökéljük rágásra a gyereket színes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, ugyanakkor mellőzzük – különösen este – a cukros üdítők, teák, tejitalok fogyasztását. Az első fogorvosi látogatást kétéves kor körül érdemes megtenni. A pici ilyenkor találkozik a fogorvossal, és körbenézhet a rendelőben, kipróbálhatja az izgalmas liftezős fogorvosi széket, így a jövőben nem lesz idegen számára az orvosi látogatás.

A szakértő válaszol

Dr. Kováts Ildikó, főorvos

– Mikor bújnak elő az első tejfogak?

Sok anyuka aggódik, ha a babának még nincs foga, azonban – ahogy a mozgásfejlődében is – itt sincsenek kőbe vésett szabályok. Az első tejfogak általában 5-6 hónapos korban törik át a baba ínyét, de lehet akár korábban is, és az sem ritka, ha a kisded 15 hónapos korában bújik ki az első fogacska. Összesen 20 tejfoga van egy gyermeknek, és általában kétéves korra befejeződik a tejfogak kijövetele.

– Mikor jelennek meg a maradó fogak?

A maradandó fogak általában 5 éves kor után jelennek meg, de ez – a tejfogakhoz hasonlóan – egyénenként változó, van, aki 6-7 évesen úgy megy iskolába, hogy még csak tejfogai vannak. Legtöbbször az alsó két metsző tejfog hullik ki először, és jön a maradandó helyette, de gyakran hátul az első maradandó őrlőfog jelenik meg elsőként.

– Milyen tüneteket tapasztalunk a fogzás idején?

Többnyire erős nyálelválasztás jelzi, hogy hamarosan fogacskái lesznek a babának. Az etetés során időnként fájdalmasan felsír, étvágytalan lehet, a jól alvó baba éjszakánként többször felsír, és ínymasszírozásra, itatásra visszaalszik. Gyakran kaphat a füléhez, mivel a fájdalom sok esetben a fülbe sugárzik ki. A baba gyakran rágja, harapdálja a játékait vagy a saját öklét. Ha éppen töri át az ínyét a fogacska, lázas lehet, de többszöri láz esetén orvoshoz kell fordulni! Tapasztalhat olyat is a szülő, hogy híg széklete van a csecsemőnek, láz nélkül, és ha kibújik a fog, megszűnik a magas testhőmérséklet.

– Az ujjszopás okozhat-e problémákat?

Igen! A cumizást, ujjszopást 3 éves korig célszerű abbahagyni, mert nagyban befolyásolja a gyerek beszédét, a szájpad alakját és a maradandó fogcsírák elhelyezkedését.

– Mikor van szükség fluoridpótlásra?

Célszerű a fluorpótlás, de megoszlanak az orvosi vélemények, hogy mennyit és hogyan kell adni. Egy fontos, nem szabad túladagolni! Hetente egyszer javasolt fluortartalmú géllel bekenni a fogakat. Három év alatt, amíg nem tudja kiköpni a fogkrémet a kisgyerek, fluormentes fogkrémet kell használni. Amikor már ki tudja köpni, akkor már lehet fluoros változatot vásárolni! Nem győzzük elégszer elmondani, hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a fogápolás és a helyes táplálkozás már csecsemőkortól! Sajnos óvodáskor vége felé már nagyon kevés az olyan gyerek, akinek az összes tejfoga ép. Mi lesz akkor a maradandókkal? Helyes fogmosást és fogápolást kívánok minden kicsinek és nagynak!

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.