Pingvin Patika Blog

A frontok hatásai közérzetünkre

Frontérzékenység

A frontérzékenység valós jelenség, amely sokak életét megnehezíti. Habár orvosilag nem meghatározható, ki hajlamos frontérzékenységre, és milyen mértékben, mégsem véletlenül hívják fel még az időjárás-jelentésekben is a figyelmünket egy-egy front érkezésére.

 

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy mi, emberek is ugyanúgy függünk a környezeti hatásoktól, mint minden más élőlény a Földön. Így hát nem véletlen, hogy egyesek erős fejfájással vagy épp reumás panaszokkal reagálnak a hideg- vagy melegfront betörésére. De mit állhat ennek hátterében, és megelőzhető-e a probléma?

Mit is jelent a frontérzékenység?

A front két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásával, azok határfelületén alakul ki, ami az időjárás gyors lefolyású megváltozásával is járhat. Felmérések szerint Magyarországon a lakosság nagyjából fele érzékeny erre, ám valószínűbb, hogy a valóság jóval magasabb számot takar.

A fiatalok jellemzően nem vagy kevésbé fogékonyak az időjárási változásokra, hiszen szervezetük rugalmasabb. Ugyanakkor a csecsemők és idősebbek kifejezetten szenzitívek környezetük változásaira. A nők jellemzően később, a klimax környékén válnak érzékennyé a front hatásaira. A műtéti hegek, egyéb sebesülések és betegségek hajlamosíthatnak a probléma kialakulására.

A frontérzékenység típusai és hatásai

A meleg- és hidegfront-érzékenység „megosztja” a lakosságot, ugyanis ritka az, hogy valaki mindkettőre ugyannyira fogékony. Ám a két csoporton belül is elkülöníthetjük azokat, akik teste jóval hevesebben reagál a változásokra, szemben azokéval, akiké csak enyhe tüneteket produkál. A hidegfront gyakran utólag fejti ki hatását, és reumás, ízületi panaszokat, gyomorgörcsöket, szívinfarktust okozhat. Sőt, a koraszülések száma is megemelkedik ekkor, hiszen a görcshajlam nő.

A melegfront érkezését ezzel szemben már előre megjósolhatja az, aki érzékeny rá. A páratartalom megnövekedésével és a légnyomás csökkenésével a vérnyomás is csökkenhet, a pulzusszám nőhet, valamint migrénes panaszok alakulhatnak ki. Előtérbe helyeződhetnek a depressziós tünetek, koncentrációs zavarok, és a szervezet gyorsabb kimerülése figyelhető meg.

Hogyan védekezhetünk?

A megfelelő vitaminbevitel és az egészséges életmód kulcsfontosságú lehet a frontérzékenységgel járó panaszok enyhítésében. A hidegfrontra érzékenyek fogyasszanak sok kalciumot, magnéziumot, jódot, valamint D-, E- és B1-vitamint. A melegfronttól rendszeresen szenvedőknek pedig érdemes az A-, C-, valamit B2-vitaminban, illetve a káliumban és foszforban, szódabikarbónában keresniük a megoldást.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.