Betegtájékoztató - Utipro Plus kapszula

Betegtájékoztató

Az UTIPRO® PLUS az akut, nem komplikált húgyúti fertőzés tüneteinek csökkentésére és megelőzésére, ajánlott vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
Összetétele: xiloglükán-zselatin, propolisz, hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa), szilicium-dioxid, magnézium-sztearát és kukoricakeményitő
Egészségpénztári kártyára is megvásárolható.
Javallat: Az UTIPRO® PLUS az urológiai fertőzések kiváltásáért felelős kórokozók – pl. Escherichia coli és más Gram negatív baktériumok – okozta húgyúti megbetegedések és fertőzések tüneteinek (állandó, sürgető vizelési ingert, amit csak kis mennyiségű, szúró, nyilalló fájdalommal járó vizeletürítés követ, vizeléskor égő-csípő érzés, alhasi, kismedencei fájdalom) csökkentésére és megelőzésére szolgál. A xiloglükán (hemicellulóz) és a zselatin alapú hatóanyag mechanikusan megakadályozza a bélüregben a kórokozók és a bélnyálkahártya közötti érintkezést, ami a kórokozók elszaporodásának és az ezt követő húgyúti fertőzés továbbterjedésének első lépését jelenti.
A készítményt szájon át kell bevenni, a húgyúti megbetegedések első tüneteinek megjelenésétől kezdve, azzal a céllal, hogy megelőzzük azon kórokozók elszaporodását, amelyek fertőzéshez vezethetnek.
Az UTIPRO® PLUS a visszatérő fertőzések kialakulásának megelőzésére is alkalmazható, amely a kórokozók ismételt megjelenése és elszaporodása lévén újabb húgyúti fertőzést eredményezhet.
Az alkalmazás módja: A kapszulát vízzel kell bevenni.
Adagolás: Akut húgyúti fertőzési tünetek esetén napi 2 kapszula szedése ajánlott 5 egymást követő napon keresztül, illetve napi 1 kapszula szedése ajánlott legalább 15 egymást követő napon keresztül a visszatérő fertőzések elkerülése érdekében (szükség esetén a ciklus több alkalommal ismételhető).
Figyelem:
- A húgyúti fertőzés diagnózisát az orvosnak kell megállapítania. Javasoljuk ezért, hogy kérje ki a kezelőorvosa véleményét amennyiben kétségei vannak a diagnózist illetően, továbbá súlyos tünetek esetén, mint például magas láz, ha életkora 14 év alatti, vagy ha más betegségek vagy kockázati tényezők állnak fenn.
- Az akut húgyúti fertőzés antibiotikumos kezelést igényelhet. A termék nem rendelkezik sem baktériumölő, sem baktériumsztatikus tulajdonságokkal, és így nem helyettesíthet egészségügyi szakember által előírt antibiotikumos kezelést. Mindazonáltal az UTIPRO® PLUS ezekkel egyidejűleg is alkalmazható.
- Ismert mellékhatásai nincsenek, a termék használata azonban mégsem ajánlott terhesség, illetve a szoptatás első hónapjai alatt. Ilyen esetben használat előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét.


- Ne használja a terméket a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után.
- Ne használja a terméket, ha a buborékcsomagolás kinyílt vagy megsérült.
- Szobahőmérsékleten, száraz helyen, hőforrástól távol tárolja.
- Ne fagyassza le.
- Gyermekektől elzárva tartandó.
Ellenjavallat: Az UTIPRO® PLUS-t nem használhatják zselatinra vagy a termék egyéb összetevőire fokozottan érzékeny betegek.
Gyógyászati segédeszköz CE 0373.
Forgalmazó: ELVA Pharma s.r.o., Dr. Janskéhó 599, 252 28 Cernosice, Csehország
A forgalmazó helyi képviselete: ELVA Pharma Kft, 4440 Tiszavasvári, Kabay János u. 5/4.