Pingvin Patika Blog

Kérdezze gyógyszerészét! A pikkelysömörről

 pikkelysomor

Ha olyan emberrel találkozunk, aki alig győzi sepregetni az inggallérját, annyira korpás a haja, ráadásul még furcsa, pirosas foltok is csúfítják itt-ott a bőrét, ösztönösen kerülni próbáljuk vele az érintkezést. Attól tartunk, súlyos ragállyal van dolgunk, amit mi is elkaphatunk. De vajon hihetünk-e ösztöneinknek a pikkelysömörrel kapcsolatban? Erről kérdezzük rovatunk állandó szakértőjét, dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

 – Mi a pikkelysömör (psoriasis), és mik a főbb tünetei?

Olyan immunológiai gyulladás kiváltotta betegség, amely a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzásával jár. Legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőrtünetek kialakulása. Főként azokon a testtájakon, amelyek a legtöbb irritáló hatásnak vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők, a combhajlat stb.

A betegség másik megjelenése testszerte kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 milliméter átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák formájában jelentkezik, amelyek lassan 2-5 milliméter nagyságig növekednek. Előfordulhat, hogy a bőr nagyobb részét pikkelysömörös felrakódások borítják. A betegek egy részénél fájdalmas ízületi gyulladás is jelentkezhet.

– Mi válthatja ki, milyen külső, illetve belső okai lehetnek a kialakulásának?

A hajlam genetikailag meghatározott. Mindenkinél más-más környezeti hatások provokálhatják ki a betegség fellángolását. Például lázas megbetegedés, hosszan tartó gyulladásos folyamatok, egyes gyógyszerek, táplálkozási faktorok, stressz.

– Fertőz-e a betegség, és gyógyítható-e?

– A pikkelysömör nem fertőző, de az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható. Ám a tünetek enyhíthetők, és a tünetmentes időszakok is meghosszabbíthatók. A bőrön lévő tünetek kezelések hatására elmúlhatnak, de ennek megszűnte után szinte mindig újból visszatérnek.

– Milyen patikaszerek állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére?

A pikkelysömört hagyományosan egyrészt helyileg, szteroidokkal, D-vitamin-analóg kenőcsökkel kezelik, amelyek segítik a megvastagodott szaruréteg leválását, valamint gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaznak, hidratálnak, és gondoskodnak a bőr zsírtartalmának pótlásáról. Másrészt pedig szisztémás terápiákat alkalmaznak.

– Diétával javíthat a beteg az állapotán?

Érdemes elkerülni azokat az élelmiszereket, amelyek fokozzák a szervezet gyulladásos folyamatait: zsíros vörös húsok, alkohol, tejtermékek, finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek stb. Inkább hal, olívaolaj, tökmag, dió, színes, friss, antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása javallott.

Találkozás Nagy Adri énekesnővel

Nagy-Adri

„Nem a diétában, hanem az életmódváltásban hiszek!”

 – Hogyan emlékszik vissza a gyermekkorára, miként alakult ki az éneklés iránti vonzalma?

A nővérem elmondása alapján, aki 12 évvel idősebb nálam, már három-négy évesen folyamatosan produkáltam magam, énekeltem a családom előtt, valószínűleg már akkor látható volt, hogy valami színpad iránti ambícióm, hajlamom van. Később aztán az óvodában zenei előkészítőre jártam, amin egy felmérés alkalmával olyan jól szerepeltem, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskolába kerülhettem tanulni. Ott aztán elkezdődött a heti három énekóra, a heti két kóruspróba. Szóval ezek meghatározó évek voltak a későbbi pályám alakulásában, nagyon sokat köszönhetek az iskolának és szülővárosomnak, Kecskemétnek.

Mit kell tudni az epegörcsről?

shutterstock_524139184

A farsang kellős közepén járunk – a jelmezes felvonulások, lakodalmak időszaka ez, de a disznótorok miatt is izgatottan várjuk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk jobban megterhelni gyomrunkat annál, mint ahogyan azt előre elterveztük. A feszülő bendő kínzó érzését egy-két pohár szénsavas ásványvíz, illetve néhány perc séta a friss levegőn többnyire enyhíti. Ijesztő lehet azonban a hirtelen fellépő görcsös alhasi fájdalom. Mi lehet ez, talán epegörcs? Erről kérdeztük dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

Itt és most! A tudatos jelenlét pszichológiája

shutterstock_622568861

A tudatos jelenlét – angol kifejezéssel mindfulness – egyre gyakrabban hallott pszichoterápiás módszer. Sokszor a meditációval kötik össze, ám csupán távoli rokonok.

Rohanó világunkban mind kevésbé figyelünk a külvilágra. Mára divat lett minden pillanatunkat a közösségi felületeken „dokumentálni”. Ám felmerül a kérdés: vajon az állandó lájkvadászat közepette mennyire éljük meg azt, ami a környezetünkben fogad? A mindfulness a külvilágon keresztül magunkhoz is segít visszatalálni.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.