Pingvin Patika Blog

A szemnyomásmérés menete

szemnyomás mérés

A glaukóma (zöld hályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. Legtöbbször a megemelkedett szemnyomás a működést, anyagcserét hátrányosan befolyásolja. Leggyakoribb formája a nyitott zugú glaukóma, amely nem jár fájdalommal.

Nem is gondolnánk, mennyire függ látásunk a szemünkben található csarnokvíztől. Pedig a részben az általa fenntartott szembelnyomás mértékének tartós megváltozása a látásunkra is végzetes hatással lehet. Érdemes tehát rendszeres időközönként ellenőriztetni szemnyomásunkat, még ha a vizsgálat kellemetlenségekkel is járhat.

A gyermekkori lágyéksérv

gyermekkori lágyéksérv

Sokakat talán meglephet, de csecsemők és kisgyerekek is szenvedhetnek lágyéksérvtől. Gyakorisága a 3 százalékot is elérheti a 14 év alattiaknál. Tudjon meg többet erről a kevesek által ismert problémáról!

 

Míg a sérv kialakulását erőlködés, hasfali gyengeség okozhatja felnőtteknél, addig gyermekek esetében egészen más áll ennek hátterében: a lágyéksérv veleszületett elváltozás. Előfordulhat, hogy meglétére nem közvetlenül születés után derül fény.

„Nekem a Balaton a Riviéra…”

Balaton

„Nekem a Balaton a Riviéra, napozni ott szeretek a homokon…” – énekelte Németh Lehel a hatvanas évek nagy slágerében. Akkoriban mindannyian így gondoltuk – még talán azok a szerencsések is, akiknek volt összehasonlítási alapjuk.

 

Milyen melengető érzés az akkori „Zimmer frei” táblás balatoni nyarakra visszagondolni! El kell ugyan fogadnunk, hogy az idő kerekét nem forgathatjuk vissza – ám nosztalgiázni, életünk boldog, gondtalan pillanatait sok évtized múltán is vissza-visszaidézni gyógyító érzés.

40 felett is szépnek maradni

40 felett is szépnek lenni?

Sajnos az életkor előrehaladtával nemcsak a testünkön tapasztalhatjuk meg az öregedéssel járó kellemetlen változásokat, hanem az arcbőrünkön is. Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük szépségünket, nap mint nap tennünk kell érte. Az érett bőr jellemzője, hogy száraz, fakó, pigmentfoltos, a hajszálerek elpattanása miatt kialakulhat rajta rozacea is. A mélyebb rétegekben jelentkező vízhiány következtében szerkezete megváltozik, hajlamosabbá válik a ráncosodásra és az égő, viszkető bőrfelszínre. A sejtek életciklusa lelassul, az elhalt hámsejtek lassabban hámlanak le, a zsírréteg elvékonyodásával „lefogy az arc”, és elveszti korábbi kontúrját.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.