Pingvin Patika Blog

Teendők kutyaharapás esetén

shutterstock_105812375

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás. Mégis vannak pillanatok, amikor ellenünk fordulhat – ahogy mi, ő sem képes mindig uralkodni az ösztönei felett.

A kutya szorongását általában vicsorgás jelezheti, amelyet a támadásba lendülés követhet. Sokan fogják a kutya hamisságára e cselekedetet, de a probléma valójában mélyebben gyökeredzik. Mitévők legyünk, ha megharapott?

Néhány ok, amiért támadhat

Meg kell értenünk, hogy nincsenek rossz kutyák, csak rossz neveltetés. Nemcsak a szigorú, hanem a következetes okítás is fontos! Ugyanakkor a harapások 60 százalékáért a saját kutya felelős. Gyakori jelenség, hogy az eb nehezen viseli gazdája kisgyermeke iránti szeretetét, ezért féltékenységből rátámad a csöppségre. Ám sokszor a kisgyerek hívja elő a kutya szorongását azáltal, hogy noszogatja, „piszkálgatja”, így végül a kutya tehetetlenségében kap oda.

A fenyegetettségérzet is agressziót válthat ki belőle. A beteg vagy öreg kutya szintén gyakran mar, hiszen fájdalmai lehetnek, és kisebb az ingerküszöbe. Ha pórázon tartjuk, veszélyt szimatol, és nem tud menekülni, ekkor ugyancsak számíthatunk a fogai nyomára testünkön.

A harapás veszélyei

A kutyaharapás néha csupán karcolást, alkalmasint viszont komoly sérülést idézhet elő. Leggyakrabban a lábba vagy kézbe kap bele, de meglehet, hogy (főként a termetesebb jószág) a törzset vagy a nyakat választja. Gyermeknél leggyakoribbak az arcot érő támadások. Sok esetben hűséges társunk mindössze figyelmeztető harapással szeretné jelezni, ha nincs ínyére valami, ám így is okozhat sebeket.

Súlyos, mély seb keletkezésekor intenzív vérzés és komoly fájdalom is felléphet, ráadásul a sérült terület elfertőződhet. A tetanusz kialakulása is fenyeget, amely izomgörcsökkel jár, és akár halállal is végződhet. Amennyiben nem oltott kutya harapását kellett elszenvednünk, a végzetes veszettséget is elkaphatjuk.

Mitévők legyünk kutyaharapás esetén?

Első lépésben azonnal zárjuk el a kutyát egy olyan helyre, ahol nem férhet hozzánk. Ezután feladatunk a vérzéscsillapítás, fertőtlenítés, valamint a seblekötés. Heves vérzés, komoly fájdalmak esetén hívjunk mentőt. A sérülés állattól keletkezett, a fertőzésveszély miatt ezért kevésbé súlyos sebbel is menjünk el orvoshoz – ez állatfajtól függetlenül érvényes! Ő eldönti, szükséges-e tetanuszoltás. Érdemes elkérni a támadó kutya gazdájától az állat oltási könyvét, amelyben dokumentálva van, hogy az eb megkapta-e az évenkénti veszettség elleni vakcinát. Kóbor állatoknál mindig fennáll a veszettség gyanúja!

– Hogyan jár el az orvos kutyaharapás esetén?

– Először a beteg sebellátását végzi el az orvos. Utána bekéri az állat oltási kiskönyvét. Ha az állat nem részesült oltásban, és mély sebről van szó, kóbor, ismeretlen állatról, akkor meg kell rendelni a veszettség elleni oltást, ami öt oltásból áll. Ha az állat megfigyelhető, karanténba kell helyezni, és egy hétig meg kell figyelni, hogy vannak-e betegségtünetei. Ehhez értesíteni kell az ÁNTSZ megfelelő munkatársát, aki kirendel egy állatorvost.

– Miért veszélyes a harapás?

– Sajnos az állatok nagyon súlyos sérüléseket tudnak okozni, akár halálos is lehet. A harapott, tépett, mély sebek gyógyhajlama rossz, nehéz a gyógyításuk. A hegyes fogak mély sérülést okozhatnak, a fogakkal a szennyeződés mély rétegekbe tud jutni, így a fertőzésveszély nagy. Komoly lelki sérülések keletkezhetnek, egy életre szóló félelem az állatoktól, a gyerekeknél az ijedtségtől akár tartós dadogás is kialakulhat.

– Melyek a veszettség tünetei?

– Három szakasza van a betegségnek: 1. levertség, étvágytalanság, bágyadtság, 2. izgatottság, fulladás, légzészavar, nyáladzás, 3. bénulás, kezelés nélkül halál.

– Mikor adható be a tetanusz elleni védőoltás?

– A gyerekek csecsemőkoruktól hatéves korukig öt tetanusz elleni oltást kapnak. A hatodik általános iskolás korban van, egy újabb emlékeztető oltás, és ez még öt évig védettséget ad, így 17 éves kortól, ha sérülés van, érdemes tetanusz elleni védőoltást adni. Ha a későbbiekben bármikor van súlyos sérülés, vinni kell az orvoshoz, mikor volt utoljára tetanuszoltás, és ha öt évnél régebben, akkor ismétlés szükséges. Ezt az orvosnak kell mérlegelnie, milyen a sérülés, milyen a fertőzésveszélye.

– Járhat egyéb veszélyekkel a kutyával való együttélés?

– A kutyával való együttélés járhat allergiával, állatok által terjesztett betegségekkel. Az állat családtag. Ha kertben van, gondos emberek veszik körül, állatorvos rendszeresen vizsgálja, oltja, akkor egy szeretetforrás. Ha a gyermek betartja a szabályokat, szereti az állatot, játszik vele, megtanul gondoskodni róla, akkor egy pluszcsaládtagként él a családdal, és rengeteg szeretetet ad mindenki számára.

A felnőttek feladata, hogy megtanítsák a gyerekeket a helyes állattartásra, és vigyázzanak a gyerekbalesetekre!

Kérdezze gyógyszerészét! A pikkelysömörről

 pikkelysomor

Ha olyan emberrel találkozunk, aki alig győzi sepregetni az inggallérját, annyira korpás a haja, ráadásul még furcsa, pirosas foltok is csúfítják itt-ott a bőrét, ösztönösen kerülni próbáljuk vele az érintkezést. Attól tartunk, súlyos ragállyal van dolgunk, amit mi is elkaphatunk. De vajon hihetünk-e ösztöneinknek a pikkelysömörrel kapcsolatban? Erről kérdezzük rovatunk állandó szakértőjét, dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

 – Mi a pikkelysömör (psoriasis), és mik a főbb tünetei?

Olyan immunológiai gyulladás kiváltotta betegség, amely a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzásával jár. Legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőrtünetek kialakulása. Főként azokon a testtájakon, amelyek a legtöbb irritáló hatásnak vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők, a combhajlat stb.

A betegség másik megjelenése testszerte kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 milliméter átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák formájában jelentkezik, amelyek lassan 2-5 milliméter nagyságig növekednek. Előfordulhat, hogy a bőr nagyobb részét pikkelysömörös felrakódások borítják. A betegek egy részénél fájdalmas ízületi gyulladás is jelentkezhet.

– Mi válthatja ki, milyen külső, illetve belső okai lehetnek a kialakulásának?

A hajlam genetikailag meghatározott. Mindenkinél más-más környezeti hatások provokálhatják ki a betegség fellángolását. Például lázas megbetegedés, hosszan tartó gyulladásos folyamatok, egyes gyógyszerek, táplálkozási faktorok, stressz.

– Fertőz-e a betegség, és gyógyítható-e?

– A pikkelysömör nem fertőző, de az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható. Ám a tünetek enyhíthetők, és a tünetmentes időszakok is meghosszabbíthatók. A bőrön lévő tünetek kezelések hatására elmúlhatnak, de ennek megszűnte után szinte mindig újból visszatérnek.

– Milyen patikaszerek állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére?

A pikkelysömört hagyományosan egyrészt helyileg, szteroidokkal, D-vitamin-analóg kenőcsökkel kezelik, amelyek segítik a megvastagodott szaruréteg leválását, valamint gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaznak, hidratálnak, és gondoskodnak a bőr zsírtartalmának pótlásáról. Másrészt pedig szisztémás terápiákat alkalmaznak.

– Diétával javíthat a beteg az állapotán?

Érdemes elkerülni azokat az élelmiszereket, amelyek fokozzák a szervezet gyulladásos folyamatait: zsíros vörös húsok, alkohol, tejtermékek, finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek stb. Inkább hal, olívaolaj, tökmag, dió, színes, friss, antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása javallott.

Találkozás Nagy Adri énekesnővel

Nagy-Adri

„Nem a diétában, hanem az életmódváltásban hiszek!”

 – Hogyan emlékszik vissza a gyermekkorára, miként alakult ki az éneklés iránti vonzalma?

A nővérem elmondása alapján, aki 12 évvel idősebb nálam, már három-négy évesen folyamatosan produkáltam magam, énekeltem a családom előtt, valószínűleg már akkor látható volt, hogy valami színpad iránti ambícióm, hajlamom van. Később aztán az óvodában zenei előkészítőre jártam, amin egy felmérés alkalmával olyan jól szerepeltem, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskolába kerülhettem tanulni. Ott aztán elkezdődött a heti három énekóra, a heti két kóruspróba. Szóval ezek meghatározó évek voltak a későbbi pályám alakulásában, nagyon sokat köszönhetek az iskolának és szülővárosomnak, Kecskemétnek.

Mit kell tudni az epegörcsről?

shutterstock_524139184

A farsang kellős közepén járunk – a jelmezes felvonulások, lakodalmak időszaka ez, de a disznótorok miatt is izgatottan várjuk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk jobban megterhelni gyomrunkat annál, mint ahogyan azt előre elterveztük. A feszülő bendő kínzó érzését egy-két pohár szénsavas ásványvíz, illetve néhány perc séta a friss levegőn többnyire enyhíti. Ijesztő lehet azonban a hirtelen fellépő görcsös alhasi fájdalom. Mi lehet ez, talán epegörcs? Erről kérdeztük dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.